ΥΠΟΙΚ: Οι 7 αλλαγές στον νέο ΕΝΦΙΑ – Πόσο μειώνεται και για ποιους ιδιοκτήτες

Τα εναλλακτικά σενάρια που τρέχουν οι ειδικές ομάδες του υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα από 7 βήματα αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Αναλυτικά:

1. Η προσαρμογή των κλιμακίων του φόρου

Τα σκαλιά του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν ριζικά ώστε στις μικροαστικές και τις λεγόμενες λαϊκές περιοχές να μην προκύψουν μεγάλες αυξήσεις. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την Αργυρούπολη όπου η ανώτερη τιμή ζώνης αυξήθηκε πάνω από 45% (από τα 1.600 ευρώ στα 2.350 ευρώ) και απαιτείται μεγάλη διεύρυνση του κλιμακίου έτσι ώστε οι εν λόγω ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός από τους λοιπούς 18 φόρους που βαρύνουν το ακίνητο, να μην κληθούν να πληρώσουν και πολύ αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να επέλθει αυτόματα κοινωνική δικαιοσύνη το υπουργείο είχε σκεφθεί να επιβάλει έναν ΕΝΦΙΑ με 1 κλίμακα η οποία θα κλιμακωνόταν ανάλογα με την αξία των ακινήτων ( όπως δηλαδή ήταν οι αντίστοιχες κλίμακες του ΦΑΠ και του ΦΜΑΠ ) αλλά η άσκηση και πάλι δεν έβγαινε και το σενάριο απορρίφθηκε.

2. Η ύπαρξη κόφτη για υπερβολικές αυξήσεις

Στη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ υπάρχει πρόθεση να λειτουργεί και ένας κόφτης ώστε να μην προκύπτουν τεράστιες αυξήσεις από την ευθεία προσαρμογή των αντικειμενικών στις εμπορικές τιμές. Ειδικότερα εξετάζεται στις περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών π.χ πάνω από 20% να εφαρμοστεί ένας κόφτης που να περιορίζει την αύξηση αυτή σε ποσοστό έως 10% κατά περίπτωση. Ο κόφτης αυτός θα λαμβάνει υπόψη το ποσοστό αύξησης της επιβάρυνσης αλλά σε συνάρτηση και με την συνολική αξία της περιουσίας .Όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία τόσο θα περιορίζεται η ζημιά για τα νοικοκυριά .Αναμένεται να υπάρχει κλιμάκωση κόφτη ανά 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

3. Η αναμόρφωση των συντελεστών παλαιότητας

Η αλλαγή που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας είναι η δεύτερη μεγάλη στρέβλωση στην οποία βασίστηκε από την αρχή ο ΕΝΦΙΑ και αφορά στην αναμόρφωση των συντελεστών παλαιότητας οι οποίοι- άγνωστο γιατί- σταματούν στα 26 χρόνια ( ενώ το ακίνητο μπορεί να είναι 50 ετών) τη στιγμή μάλιστα που η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων ( περίπου το 60%) είναι άνω των 40 ετών. Και αυτή η προσπάθεια δεν είναι η εύκολη καθώς επειδή η εισπραξιμότητα του βασίστηκε σε αυτή τη στρέβλωση ,οι αλλαγές λόγω και της παλαιότητας των κτιρίων αλλάζουν αυτόματα και το αποτέλεσμα είσπραξης του φόρου.

4.Οι αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας
Οι αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας απορρίφθηκαν. Ο λόγος είναι ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας υπήρχαν περιοχές οποίες θεωρούνταν χρυσωρυχεία και μετά τα lockdowns οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά. Για να μην αλλάξει μια στρέβλωση με μια άλλη το υπουργείο Οικονομικών αφήνει τους συντελεστές εμπορικότητας εκτός της άσκησης του ΕΝΦΙΑ για τώρα. Μόλις η αγορά αφήσει πίσω το θέμα θα επανεξεταστεί.

5. Η πληρωμή φόρου

Ο φόρος από φέτος θα εκκαθαρίζεται πολύ νωρίς , τον Φεβρουάριο και θα αρχίσει να πληρώνεται από το Μάρτιο σε 10 δόσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ο λόγος είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις να μοιράζονται σε περισσότερους μήνες ώστε να σταματήσει η υπερβολική επιβάρυνση από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι και το τέλος του χρόνου .

6. Αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών

Μαζί με την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει σε λειτουργία ένα αυτόματο σύστημα προσαρμογής των εμπορικών τιμών οι οποίες θα εφεξής θα ταυτίζονται με τις αντικειμενικές τιμές.

7. Ένταξη νέων περιοχών στις αντικειμενικές

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα εκκινήσει τη διαδικασία για την ένταξη άλλων 1.300-1.500 περιοχών στις οποίες σήμερα δεν υπάρχουν τιμές ζώνης και αρκετές από αυτές υποφορολογούνται. Με την ολοκλήρωση της χάραξης όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα κληθούν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων έτσι ώστε να καθορίσουν τις τιμές ζώνης στις περιοχές αυτές, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2022.

Exit mobile version