Τα … αυτονόητα θα επιχειρήσει να νομοθετήσει το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» τις πρακτικές κάποιων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers), οι οποίες λειτουργούν πέρα από τα όρια της… ασυδοσίας! Πολύ «κακή» τους συνήθεια το να μην ενημερώνουν καν τον οφειλέτη για το τι ποσό χρωστάει, τι επιτόκιο του έχει επιβληθεί και σε πόσες δόσεις πρέπει να αποπληρώσει την οφειλή! Με άλλα λόγια ζητούν χρήματα χωρίς να ενημερώνουν καν από που προήλθε η οφειλή!
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Βάσει του νέου πλαισίου οι servicers θα υποχρεούνται να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δεν δίνουν. Οι ποινές μάλιστα που θα προβλέπονται σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα όσα θα ορίζει ο νόμος θα είναι εξαιρετικά «βαριές».
Κανόνες για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων»
Πάντως, στην εγχώρια αγορά έχει αποδειχτεί πως πολύ σπάνια συνετίζονται οι «κακοί» επαγγελματίες και συνήθως προτιμούν να συνεχίσουν να παρανομούν και να καταβάλλουν πρόστιμα -εάν… πιαστούν- παρά να χάσουν τα όποια κέρδη βγάζουν με αυτές τις μεθόδους.
Σε κάθε περίπτωση, έως τα τέλη του μήνα αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νέο σχέδιο νόμου το οποίο θα επιχειρεί να βάλει σε τάξη την αγορά διαχείρισης-απαίτησης των «κόκκινων δανείων».
Μετά και από προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, που έχει την ευθύνη εποπτείας της συγκεκριμένης αγοράς, θα αυξάνεται η διαφάνεια για τη λειτουργία των servicers.
Έτσι, η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα γίνεται με αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των οφειλετών.
Το νέο πλαίσιο θα επιβάλλει στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένες υποχρεώσεις και επιπλέον των εν λόγω κοινοτικων κανόνων, η κυβέρνηση επιβάλλει στους servicers πρόσθετες διατάξεις εθνικού δικαίου με σκοπό τη μέγιστη προστασία των δικαιωμάτων των οφειλετών.
Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των servicers
Με το νέο νόμο θα ορίζεται εκτενής πληροφόρηση για την οφειλή του δανειολήπτη, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως πρέπει να διαμορφωθεί μία βάση δεδομένων από τους servicers.
Οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να υποβάλουν στον επόπτη, που θα οριστεί, τα αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα και τις ρυθμίσεις.
Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ποινές, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και περαίωση της οφειλής.
Ο βασικός άξονας των υποχρεώσεων των servicers θα είναι η κοινοτική οδηγία 2167/2021 που προβλέπει:
- τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών τόσο καταναλωτικών, όσο και επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χειρισμού παραπόνων
- πληροφορίες προς τους δανειολήπτες σχετικά με την αγορά του δανείου τους από το fund
- τους όρους της συμφωνίας τους με τον αγοραστή του δανείου
- τήρηση αρχείων
- την διακράτηση κεφαλαίων πελατών
- την εξωτερική ανάθεση σε τρίτους, και
- τη συμμόρφωση εκ μέρους των funds με ορισμένες υποχρεώσεις που επιβάλλονται σε αυτούς βάσει της οδηγίας και, εάν τα κράτη μέλη απαιτούν, της εθνικής νομοθεσίας
Ολοένα και περισσότερα «κόκκινα δάνεια» στα χέρια των funds
Έτσι, μετά τις κακές πρακτικές που ακολούθησαν -ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της ενημέρωσης των οφειλετών- το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση φέρνει αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των funds, καθώς μέσω πλατφόρμας θα ενημερώνουν τον επόπτη σε πραγματικό χρόνο. Αναμένεται το υπουργείο να δώσει χρόνο στις εταιρείες προκειμένου να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές των συστημάτων.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδόν έτοιμο και γίνονται οι τελευταίες αλλαγές με σκοπό να έχει θα ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα.
Θα ενσωματώσει, επίσης, την κοινοτική οδηγία 2167/2021, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 και πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2023.
Πάντως, στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 αυξήθηκε η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων από funds και servicers.
Το ποσό ανέρχεται σε 71,164 δισ. ευρώ , από 70,494 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.
Δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια που διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 670 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2023.