Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Σε ποιες περιπτώσεις διαγράφονται οι οφειλές προς την Εφορία

οφειλές

Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις που οδηγούν στην απαλλαγή των οφειλετών του νόμου Κατσέλη που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, από το υπόλοιπο των οφειλών τους προς την εφορία έχει δώσει με εγκύκλιο της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, οι πολίτες που έχουν εντάξει τις οφειλές τους στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 απαλλάσσονται από «κάθε τυχόν υφιστάμενο υπόλοιπο οφειλής» και από απαίτηση του Δημοσίου εφόσον:

Οφειλές: Από ποιες απαλλάσσεται ο πολίτης

Ο πολίτης απαλλάσσεται για οφειλές που είναι βεβαιωμένες:

Οφειλές: Από ποιες δεν απαλλάσσεται ο πολίτης

Ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από βεβαιωμένες οφειλές που:

α) είχαν συμπεριληφθεί στην αίτηση περί υπαγωγής τους στον Ν. 3869/2010 εξαιρέθηκαν και δεν ρυθμίστηκαν και

β) δεν συμπεριλήφθηκαν από τον οφειλέτη στην αίτησή του ούτε εντάχθηκαν στη διαδικασία από το δικαστήριο.

Η απαλλαγή από το υπόλοιπο οφειλών επέρχεται μόνο υπέρ του αιτούντος οφειλέτη που υπήχθη στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3869/2010 και δεν έχει καμία επίπτωση στην ευθύνη τυχόν τρίτων προσώπων που ευθύνονται αλληλεγγύως με αυτόν έναντι του Δημοσίου (π.χ. συνυπόχρεοι, εγγυητές). Η ευθύνη των προσώπων αυτών εξακολουθεί να υφίσταται.

Για να διαγραφούν οριστικά οι οφειλές για τις οποίες έχει απαλλαγεί ο πολίτης θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Ο οφειλέτης που έτυχε απαλλαγής από το υπόλοιπο των οφειλών ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την καταγγελία της ρύθμισης από τον πιστωτή και την ενεργοποίηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της κύριας κατοικίας του, αν καθυστερήσει τέσσερις τουλάχιστον μηνιαίες δόσεις.

Κατ’ εξαίρεση και παρά την απαλλαγή, ακόμα και οφειλές για τις οποίες απαλλάσσεται ο οφειλέτης αναγγέλλονται από τη φορολογική διοίκηση:

Η απαλλαγή του οφειλέτη ανατρέπεται εάν γίνει δεκτή από το δικαστήριο αίτηση έκπτωσης, η οποία μπορεί να ασκηθεί από πιστωτή εντός 2 ετών από την επέλευση της απαλλαγής.

 

 

 

Exit mobile version