«Χρυσάφι» για την εφορία οι γονικές παροχές, τα ενοίκια και ο ΕΝΦΙΑ

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Κούρεμα στα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις γονικές παροχές αύξηση και αύξηση στους συντελεστές για κάθε είδους μεταβιβάσεις και έσοδα από ενοίκια σε συνδυασμό και με την μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ που προβλέπεται στο μνημόνιο αναμένεται να καθηλώσουν ακόμη περισσότερο την αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια.

Η αγορά του ακινήτου που υποστήριζε το 2010 περίπου 400.000 εργαζόμενους από την οικοδομή μέχρι και τις μεσιτικές πράξεις αναμένεται να δεχθεί άλλο ένα συντριπτικό πλήγμα μέσα στον Οκτώβριο.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για ελαφρύνσεις και επενδυτικά κίνητρα το κείμενο του μνημονίου προβλέπει μόνο επιβαρύνσεις.

Συγκεκριμένα μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα μετά από την έγκριση που θα πάρει από το κουαρτέτο προβλέπει για τα ακίνητα.

Στις μεταβιβάσεις ακινήτων όπου ο συντελεστής θα έχει μειωθεί από τις αρχές του χρόνου στο 3% σε μια προσπάθεια να κινηθεί κάπως η κτηματαγορά ο φόρος αναμένεται να αυξηθεί στο 5% και από κάποιο ποσό και μετά στο 10%.

Επίσης αναμένεται να μειωθεί και το αφορολόγητο για την αγορά πρώτης κατοικίας που είναι σήμερα στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο 250.000 ευρώ για ζευγάρι και προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε τέκνο μέχρι και το δεύτερο ενώ από τα τρίτο και μετά η προσαύξηση του αφορολόγητου είναι 30.000 ευρώ.

Αυξήσεις από το 2016 και στους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές.

Το σημερινό αφορολόγητο όριο στις δύο αυτές κατηγορίες είναι 150.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό.

Με την ισχύουσα κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται έως 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα).

Ο ανώτατος συντελεστής είναι 10%, ο οποίος σύμφωνα με τα νέα σενάρια πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να πληρώνουν περισσότερα όσοι κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητα.

Ειδικά για τις δωρεές το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ δεν ισχύει μόνο για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα αλλά και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια.

Επίσης, αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ ισχύει και σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από άγαμο φορολογούμενο με δωρεά.

Στο εισόδημα από τα ενοίκια προβλέπεται η αύξηση τη φορολογίας από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως και 12000 ευρώ και από 22% στο 33% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Όλα αυτά για να περικοπούν φορολογικές απαλλαγές οι οποίες υπολογίζονται στα 100 με 150 εκ ευρώ το χρόνος.

 

Η μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ

Σε όλα αυτά θα πρέπει α προστεθεί και μονιμοποίηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο του ΕΝΦΙΑ και μετά το 2016 με κάποιες επιμέρους αλλαγές.

Η πρώτη από αυτές θα αφορά την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του με βάση τις αναμορφωμένες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από το 2016.

Η διατήρηση τη εισπραξιμότητας του φόρου στα 2,65 δις ευρώ στο διηνεκές θεωρείται δεδομένη αν και η κατάργηση των ελαφρύνσεων που ισχύουν σήμερα για τα ακίνητα εκτός σχεδίου (πλήν των αμιγώς αγροτικών εκτάσεων) η οποία προβλέπει φόρο 1 ευρώ ανα στρέμμα δίνει κάποια περιθώρια ανακατατάξεων επι το ευμενέστερο για τους συντελεστές που ισχύουν στα αστικά ακίνητα. Τούτο με δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα δεν θα ανέβει ακόμη περισσότερο.

Exit mobile version