Στοιχεία για όλες τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών 1,3 εκατ. φορολογουμένων για την περίοδο 2002-2014, κατασχετήρια για περίπου 600.000 υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων (πενταπλάσιες σε σχέση με το 2013), άρση απορρήτου για 2.500 υποθέσεις που αφορούν 8.000 άτομα, 1.500 δεσμεύσεις λογαριασμών, στοιχεία για τις τιτλοποιήσεις που πραγματοποίησε το Δημόσιο την περίοδο 2000-2001, αναλυτικά στοιχεία για όλα τα μεγάλα προβληματικά δάνεια άνω των 30 εκατ., πληροφορίες για τις χορηγήσεις δανείων σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης.
Επιπλέον, στοιχεία για όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, λίστες με τα εμβάσματα για πρόσωπα που εμφανίζονται στα Panama Papers, όλα τα εμβάσματα φυσικών και νομικών προσώπων στα Κέιμαν, όλες τις κινήσεις προς την UBS για τα τελευταία 20 χρόνια, στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ, τις συμβάσεις για τις εισπρακτικές εταιρείες για την περίοδο 2003-2013, τις χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 2000, στοιχεία για δάνεια 7,7 δισ. ευρώ 11 ομίλων.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που έχουν ζητήσει από τις τράπεζες δικαστικές και άλλες κρατικές αρχές, και για πολλά από αυτά προετοιμάζονται διώξεις. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα δέχονται καθημερινά περίπου 400 αιτήματα για την παροχή οικονομικών στοιχείων από διάφορες αρχές, όπως Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Δικαστικά Συμβούλια, Ανακριτές, Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αστυνομικές Αρχές, Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κ.ά.
Η εισαγγελική παραγγελία που απεστάλη πρόσφατα στις τράπεζες, για την εξακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων κατά τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων συνολικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ σε 11 ομίλους, προκάλεσε σοκ στους τραπεζικούς, καθώς μεταξύ των εταιρειών που ερευνώνται περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, που δεν έχουν καθυστερήσει ούτε μέρα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν πριν από την κρίση, ενώ στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι δεν υπάρχει προηγούμενο δικαστικών ερευνών χωρίς να υπάρχει ζημία ή βλάβη του δημοσίου συμφέροντος. Οι δικαστικές αρχές εξετάζουν αν δόθηκαν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, καθώς φαίνεται πως έχει παγιωθεί μια αντίληψη ότι κάθε δάνειο που δεν καλύπτεται από εξασφαλίσεις είναι προβληματικό, αντίληψη που δεν έχει καμία οικονομική λογική.
Επίσης προβληματίζει ο αναλυτικός έλεγχος που γίνεται (τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν, εγκρίσεις που δόθηκαν, επιτροπές κ.ά.) για υποθέσεις όπως οι τιτλοποιήσεις του… 2001, δηλαδή πριν από 16 χρόνια!
Φαίνεται ότι οι Αρχές ερευνούν κάθε καταγγελία, είτε ανώνυμη είτε επώνυμη, χωρίς να υπάρχει καμία αξιολόγηση για την ποιότητα των καταγγελιών. «Τι ακριβώς θα κρίνει ένας δικαστής για ένα δάνειο που εξυπηρετείται κανονικά;» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος και αναρωτιέται ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον πώς θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων προκειμένου να καταστούν βιώσιμες.
Μεγάλος όγκος εργασιών
Η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών προσθέτει μεγάλο όγκο εργασιών στις ήδη πολύ αυξημένες απαιτήσεις προς τις τράπεζες για την παροχή πληροφοριών προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.ά., έργο που απαιτεί πολλούς ανθρώπους, πόρους και χρόνο.
Εικάζεται ότι οι Αρχές κινούνται εντελώς χαοτικά, ζητούν στοιχεία χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τι ψάχνουν, πώς θα το βρουν και ποια από αυτά τα στοιχεία βοηθούν στο να πετύχουν τον στόχο τους. Εντέλει συγκεντρώνουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και οι οποίες στοιβάζονται σε διάφορα γραφεία, με κάποιες υποθέσεις να παραγράφονται. Ή με άλλα λόγια, οι έρευνες χάνονται σε έναν ωκεανό ποσοτικών δεδομένων. Η ανεπάρκεια των ερευνών αποτυπώνεται όχι μόνο στις πολύ φτωχές επιδόσεις όλων των κυβερνήσεων ως προς στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά στο ότι μέχρι τώρα κανένας έλεγχος δεν έχει καταλήξει σε ουσιαστικά ευρήματα. Επιπλέον, κάποιες πλευρές διατυπώνουν την ανησυχία τους για ένα κυνήγι μαγισσών μόνον για λόγους εντυπώσεων.
Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή