“Βροχή” οι γονικές δωρεές και παροχές—Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις που γίνονται με μετρητά

χρηματικές γονικές παροχές

«Πυκνώνουν» οι γονικές δωρεές και παροχές ακινήτων με φόντο τα αφορολόγητο των 800.000 ευρώ: Χιλιάδες είναι εκείνοι που από τις αρχές της χρονιάς έσπευσαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους στα παιδιά ή τα εγγόνια τους για να εκμεταλλευτούν τα νέα αφορολόγητα όρια, τα οποία υιοθετήθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή, αφορολόγητες θα είναι και οι δωρεές με χρήμα και μάλιστα αναδρομικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έχουν υποβληθεί στο myProperty από τις αρχές του έτους σχεδόν 73.300 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δείχνει ότι 32.700 δηλώσεις είναι γονικών παροχών και 15.300 είναι δηλώσεις δωρεών. Όπως είναι εμφανές η συντριπτική πλειοψηφία των μεταβιβάσεων αφορά την συγκεκριμένη κατηγορία.

Τι αλλάζει στην παροχή ή δωρεά ακινήτου με μετρητά  

Με τη νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, αφορολόγητες θα είναι οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας, ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Όμως, για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, ορίζεται ως προϋπόθεση η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Η διάταξη που ισχύει σήμερα προβλέπει ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια), η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10% μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ.

Δηλαδή ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του, είναι αφορολόγητα έως τα 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.

Με τη νέα διάταξη όμως το υπουργείο, αλλάζει τα δεδομένα για τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών, με τη ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα στις γονικές παροχές και δωρεές

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από 1.10.2021, αυξήθηκε το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων και μετρητών για τους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 σε οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ που ίσχυε.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η.10.2021 και αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων οι οποίοι εντάσσονται στην Α’ κατηγορία παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001, δηλαδή αφορά τους συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Για τις δωρεές μεταξύ των λοιπών κατηγοριών και τρίτων ισχύει η παλιά κλίμακα, το ίδιο και για τις κληρονομιές.

Το όριο αυτό αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία, ενδεικτικά, αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά, μετοχές.

Παραδείγματα:

  1. Γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ
    Υπό το προϊσχύον καθεστώς: φόρος 1.500 ευρώ.
    Σήμερα: 0
  2. Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ
    Υπό το προϊσχύον καθεστώς: φόρος 16.500 ευρώ
    Σήμερα: 0
  3. Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ
    Υπό το προϊσχύον καθεστώς: φόρος 20.000 ευρώ
    Σήμερα: 0

Το ως άνω αφορολόγητο εφαρμόζεται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 και αφορούν τη γονική παροχή οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και τη γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει απαλλαγή για χρήματα μετρητά (“στο σεντούκι”), θα πρέπει το ποσό να είναι κατατεθειμένο σε τραπεζικό λογαριασμό.

Μάλιστα, οι δωρεές και γονικές παροχές δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων και οι δωρεές και γονικές παροχές που έχουν διενεργηθεί μέχρι την 1.10.2021 δεν συνυπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 2961/2001, περί συνυπολογισμού προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών.

 

Exit mobile version