Τσακλόγλου για ασφαλιστικές εισφορές: Θα μειωθούν περαιτέρω – Τι είπε για τους ενιαίους κανονισμούς του ΕΦΚΑ

υπουργός

Έρχονται περαιτέρω μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Το θέμα της  περαιτέρω μείωσης ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει στο πρόγραμμα της ΝΔ, είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στον στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Γενικά η μείωση  των ασφαλιστικών εισφορών μειώνει την διαφορά ανάμεσα σε αυτό που δίνει ο εργοδότης και στο τι παίρνει ο εργαζόμενος στην τσέπη του. Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην απασχόληση. Ήδη, κατά την προηγούμενη τετραετία μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε δεσμευτεί ότι θα τις μειώσουμε ακόμα μία (1) ποσοστιαία μονάδα: Μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα ακόμη το 2027», είπε.

Τι θα νομοθετηθεί το 2024

Επίσης μίλησε για τις  αλλαγές που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό το 2024. « Νομοθετικά το κύριο πράγμα που έχουμε  να κάνουμε είναι οι περίφημοι ενιαίοι κανονισμοί», είπε  και πρόσθεσε πως  «ο ΕΦΚΑ ως ενιαίος φορέας, οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του και, πράγματι, έχει γίνει ήδη αρκετά μεγάλη πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που οι παροχές δίνονται ανάλογα με τους κανόνες του πρώην ταμείου στο οποίο υπαγόταν ο κάθε ασφαλισμένος. Με το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ουσιαστικά ενοποιήσαμε τους κανόνες παροχής επικουρικής σύνταξης, θέμα που ταλαιπωρούσε τους ασφαλισμένους ειδικά του Δημοσίου, επειδή είχαν κανόνες πολύ διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, οι παροχές σε χρήμα – για παράδειγμα το επίδομα κηδείας – ακόμα δίνονται με τους παλαιούς κανόνες. Ο δεύτερος μεγάλος τομέας, που και εκεί έχει γίνει πρόοδος αλλά χρειάζεται να ενοποιηθούν εντελώς οι κανόνες, είναι στον κανονισμό αναπηρίας.

Δηλαδή είναι διαφορετικές οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με τους κανόνες του πρώην Ταμείου Α σε σχέση με τους κανόνες του πρώην Ταμείου Β. Αυτό ισχύει και σήμερα και αυτά είναι πράγματα στα οποία πρέπει να προχωρήσουμε. Πέρα από αυτά, έχουμε πολλά πράγματα τα οποία είναι οργανωτικού χαρακτήρα. Ψηφίστηκε το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά αυτό το πράγμα θέλει δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι» .

Exit mobile version