Τράπεζες: Φρένο στις διαγραφές «κόκκινων» δανείων – Τελευταία κλήση σε χιλιάδες δανειολήπτες

Φρένο στις διαγραφές «κόκκινων» δανείων βάζουν οι τράπεζες και προτάσσουν πιο επιθετικού και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων έως το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αποφασίσει οι στόχοι του 2017 αλλά και του 2018 να πιαστούν με… οργανικές κινήσεις και όχι μέσω διαγραφών.

«Οι διαγραφές κοστίζουν στην τράπεζα καθώς τρώνε από το λίπος της, που δεν είναι άλλο από τα δεσμευμένα κεφάλαια των προβλέψεων», αναφέρει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος τράπεζας και δίνει το στίγμα της διαφορετικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το τραπεζικό σύστημα αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

«Είναι γεγονός ότι χρησιμοποιήσαμε το όπλο των διαγραφών τους νεκρούς και παγωμένους μήνες – τρίτο τρίμηνο του 2016 και πρώτο τρίμηνο του 2017 – της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών», αναφέρει ο συνομιλητής μας και προσθέτει: «Τώρα έχουμε όλα τα νομικά όπλα να κινηθούμε επιθετικά».

«Προβληματισμός» από τους επόπτες

Το ζήτημα του μεγέθους των διαγραφών φέρεται ότι απασχόλησε σε επίπεδο απλού προβληματισμού, χωρίς να μεταφρασθεί σε επίσημη σύσταση, και τις εποπτικές αρχές εντός και εκτός Ελλάδος καθώς δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο μείωσης, πόσο μάλλον ενεργής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Πράγματι έσωσε τα νούμερα κατά τους μήνες της διαπραγμάτευσης και των ελλείψεων που είχε το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν αποτελεί, όμως, πανάκεια και μεσοπρόθεσμη επιλογή», αναφέρει έτερη πηγή.

Last call…

Υπό τα νέα δεδομένα εντός του Ιουλίου και έως αρχές Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα στείλουν το τελευταίο ειδοποιητήριο σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες και θα τους καλούν να ρυθμίσουν το δάνειο/α διαφορετικά θα προχωρήσουν στην καταγγελία και στον πλειστηριασμό του ενυπόθηκου ακινήτου. Οι ρυθμίσεις για τα βαθιά κόκκινα δάνεια θα στηρίζονται στο μέτρο της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου (όπως είχε γράψει το Euro2day.gr) αλλά και στον διαχωρισμό της οφειλής με άφεση χρέους.

Οι δύο λύσεις αφορούν μόνο ενυπόθηκα στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Πρόκειται για λύσεις οριστικής διευθέτησης της οφειλής και όχι ασπιρίνες όπως έχουν αποδειχθεί οι ρυθμίσεις 12μηνης διάρκειας που έκαναν έως σήμερα οι τράπεζες. «Το ειδοποιητήριο θα είναι το τελευταίο. Last call και μετά ο πλειστηριασμός», τονίζει τραπεζική πηγή.

Πωλήσεις

Παράλληλα, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα τρέξουν και οι πωλήσεις καταναλωτικών, χρέη από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις και δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν καμία εξασφάλιση ακίνητης περιουσίας. Είναι ήδη καταγγελμένα και η τράπεζα δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα από τους κατόχους τους.

Όλες – Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank – οι τράπεζες έχουν έτοιμα τα πακέτα πώλησης το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 1 έως 3 δισ. ευρώ και αναμένουν την Eurobank να κάνει το πρώτο βήμα, εντός του τρίτου 3μηνου του 2017, προκειμένου να διαμορφωθεί η αγορά, κυρίως η τιμολόγησή τους.

Ήδη, στο πακέτο ύψους 2,8 δισ. ευρώ της Eurobank, πάνω από 3 ξένα funds κάνουν το due diligence και το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η πώληση.

Στελέχη της Εθνικής αναφέρουν ότι το πακέτο θα είναι έτοιμο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και η πώληση αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2018. Αντίστοιχη, είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει εντός του 2017 και η τράπεζα Πειραιώς όπως και η Αlpha Bank.

Πηγή: Euro2day.gr

Exit mobile version