Ο νέος Κώδικας θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από την ΤτΕ να περιλαμβάνονται σε αυτόν συγκεκριμένοι τύποι ρυθμίσεων – εργαλείων, που θα καλύπτουν όλους τους δανειολήπτες, ώστε οι αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» δανείων, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για νοικοκυριά, να είναι βιώσιμες.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι να υπάρχει στον Κώδικα αναλυτική απαρίθμηση των ενδεικτικών τρόπων ρύθμισης ανά κατηγορία δανείου και να λαμβάνεται παράλληλα υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, αφού προσμετρηθούν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, το διαθέσιμο εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση κ.λπ. Σύμφωνα με την εισήγηση του οικονομικού επιτελείου προς την ΤτΕ θα πρέπει ανά κατηγορία δανειολήπτη να υπάρχουν τουλάχιστον 3 εναλλακτικά εργαλεία ρύθμισης των δανειακών του υποχρεώσεων.
Παράλληλα θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το Έθνος, να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες ενέργειες σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς για την αναδιάρθρωση των καθυστερούμενων οφειλών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.
Ρύθμιση
Ειδικότερα η ΤτΕ σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) θα επεκτείνει άμεσα το κανονιστικό πλαίσιο παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures).
Ετσι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας «αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς, με καλή πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή και σε συμμόρφωση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και αντικειμενικά κριτήρια, θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά την αστική και ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικές δικλίδες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου». Με τη ρύθμιση αυτή θα «καλύπτονται» στελέχη τραπεζών, ταμείων και εφοριών που προωθούν ενέργειες αναδιάρθρωσης χρέους.
Επίσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), όπως και οι βασικοί δείκτες επίδοσης (Key Performance Indicators, KPIs), που θα πιστοποιούν κατά πόσον η κάθε τράπεζα «έπιασε» τον στόχο μείωσης. Ενώ οι τράπεζες θα υποβάλουν τριμηνιαίες εκθέσεις στην ΤτE σε σχέση με τους βασικούς δείκτες επιδόσεων (KPIs).
Μέχρι τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να έχουν ολοκληρώσει τις αλλαγές των μελών στα ΔΣ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που ολοκληρώνει εντός των ημερών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να προσαρμόσουν ανάλογα τις δομές εταιρικής διακυβέρνησής τους. Υπεύθυνη να αξιολογήσει την προσαρμογή των τραπεζών είναι η ΤτΕ.
Να σημειωθεί ότι η Spencer Stuart, που ανέλαβε για λογαριασμό του ΤΧΣ να «τρέξει» την αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων, αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία προσωπικών συνεντεύξεων για τα μέλη των ΔΣ και προχωρά η αξιολόγησή τους.
Επίσης τους επόμενους μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και να συσταθεί ειδικός τύπος δικαστηρίων (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά) αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας.