Το μεγάλο «φακέλωμα» για 8,5 εκατ. φορολογούμενους

Από το «σκάνερ» της εφορίας θα περάσουν 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι αφού από τον ερχόμενο Ιούνιο με την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου όσοι έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, ακόμα και μετρητά μεγάλης αξίας που κρύβουν… στα στρώματα και τα σεντούκια.

Το «χτίσιμο» του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 όταν το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να συγκεντρώνει σε ηλεκτρονική μορφή στοιχεία που διαμορφώνουν το οικονομικό και καταναλωτικό προφίλ κάθε φορολογούμενου με στόχο να προσδιορίζεται με ακρίβεια το φορολογητέο εισόδημά του, αλλά και να αποκαλύπτονται κρυφά και αδήλωτα εισοδήματα. Τώρα γίνεται το επόμενο βήμα με την ένταξη του έργου στα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία κατόπιν διαγωνισμού και θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 με στόχο να λειτουργεί πλήρως τον Οκτώβριο του 2018.

Η τεράστια βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει τα πάντα. Κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει, σύμφωνα με την Ημερησία, να συγκεντρώνει κάθε χρόνο σε ηλεκτρονική μορφή στοιχεία που αφορούν τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές αλλά και δεδομένα που αφορούν τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι όπως τα ποσά που ξοδεύουμε για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κινητή και σταθερή τηλεφωνία αλλά και πληρωμές για ασφαλιστικά συμβόλαια.

Ο έλεγχος

Με την πλήρη λειτουργία του Περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Η συνταγή είναι απλή. Αν δηλώνεις 8.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, αλλά από τα στοιχεία που έχει ηλεκτρονικά η ΓΓΔΕ προκύπτει ότι πληρώνεις δόση στεγαστικού δανείου 500 ευρώ τον μήνα, 60 ευρώ τον μήνα για κινητό, 100 ευρώ για ρεύμα και νερό και 40 ευρώ για γυμναστήριο, κάτι δεν πάει καλά. Δηλώνεις 8.000 ευρώ αλλά από τα βασικά φαίνεται ότι χρειάζεσαι για να κινηθείς και όχι να ζήσεις 8.400 ευρώ. Μάλιστα στα 8.400 ευρώ δεν έχουν υπολογιστεί καν οι δαπάνες διατροφής, ένδυσης, θέρμανσης, κοινόχρηστα.

Από τη στιγμή που οι φορολογικές αρχές διαθέτουν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες για τα εισοδήματα, τα έσοδα, την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις αποταμιεύσεις και τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογούμενων θα είναι πλέον εύκολο να παρακολουθούν διαχρονικά την εξέλιξη των εισοδημάτων, του επιπέδου διαβίωσης και της περιουσιακής κατάστασης των πολιτών.

Επίσης θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις όπως για παράδειγμα στην αξία και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.

Το έργο

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του Περιουσιολογίου που θα αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία είναι τα εξής:

1 Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

2 Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

3 Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

4 Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

5 Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

6 Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

7 Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

8 Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση.



Exit mobile version