Το κυβερνητικό σχέδιο για την στεγαστική κρίση: Φοροαπαλλαγές, «κόφτες» στο Airbnb και φθηνά στεγαστικά

σπίτια

Πακέτο νέων παρεμβάσεων για περισσότερα και φθηνότερα σπίτια σε οικογένειες, νέα ζευγάρια, ανέργους αναμένεται να ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή ομιλία του στην ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, μετά την εκρηκτική αύξηση των τιμών των ακινήτων αλλά και των ενοικίων, οι ανακοινώσεις της ΔΕΘ, θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», φοροαπαλλαγές για ιδιοκτήτες που θα βάλουν ενοικιαστήριο σε κλειστά σπίτια ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, στοχευμένους «κόφτες» στοAirbnb, νέο «Σπίτι μου» για δικαιούχους έως 50 ετών, ενίσχυση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αλλά και συγκεκριμένα βήματα για το πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή» και το νέο «Εξοικονομώ».

Ποια μέτρα περιλαμβάνει το πακέτο

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, περιλαμβάνουν:
Φοροαπαλλαγές για «κλειστά» ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαθέσουν για ενοικίαση σπίτια που σήμερα είναι «κλειστά» καθώς και όσοι θα περάσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που θα εισπράττουν για ορισμένο χρονικό διάστημα με πιθανότερη την τριετία.

Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος εισπράττει ενοίκια από βραχυχρόνια μίσθωση 20.000 ευρώ, θα έχει φορολογικό όφελος 4.600 ευρώ τον χρόνο εάν «γυρίσει» το σπίτι του στη μακροχρόνια μίσθωση. Εκτιμάται ότι το φορομπόνους, το οποίο εισηγήθηκε στην κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ, θα ενισχύσει σημαντικά την προσφορά κατοικιών για μίσθωση, δίνοντας ανάσες στα νοικοκυριά που η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε γολγοθά λόγω της έλλειψης στέγης και εκτόξευσης των τιμών των ενοικίων.

Περιορισμοί σε ακίνητα τύπου Airbnb. Για την επίλυση του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης θα τεθούν περιορισμοί στα ακίνητα τύπου Airbnb σε κορεσμένες περιοχές, κυρίως στην Αττική, μέσω του παγώματος νέων αδειών.

«Σπίτι μου 2». Στεγαστικό δάνειο με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες θα μπορούν να εξασφαλίσουν οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στο «Σπίτι μου 2», το οποίο προγραμματίζεται να φτάσει σε συνολικό ύψος 2 δισ. ευρώ και να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2025 θα συνοδεύεται με διεύρυνση του ηλικιακού ορίου ώστε δικαιούχοι να είναι άτομα ηλικίας έως 50 ετών και όχι έως 39 ετών όπως στον πρώτο κύκλο. Βασικός στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των ζευγαριών που θα μπορέσουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία με χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια. Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν προβλέπονται:

-Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25 έως 39 ετών στα 49-50 έτη.

-Διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά.

-Τα επιτόκια θα κυμαίνονται στο ήμισυ εκείνων που προσφέρονται στην αγορά ή και άτοκα εφόσον αφορούν οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες.

-Η παλαιότητα των ακινήτων θα είναι μικρότερη από 15 έτη.

Βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με αναδρομική αύξηση της επιδότησης επί των δαπανών στο 60% από 40%.
«Κοινωνική αντιπαροχή». Το σχέδιο προβλέπει την ανέγερση περίπου 3.000 κατοικιών για 5.000 πολίτες ηλικίας έως 39 ετών που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών.

Νέο «Εξοικονομώ». Τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο θα επιδοτεί παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών θα είναι «τριπλό», με σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια και τη μοριοδότηση.

Αρχικά, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2024» θα αφορά τον γενικό πληθυσμό και θα στηρίζεται στο σύστημα των βαθμοημερών, το οποίο εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης. Οσοι διαμένουν σε περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για θέρμανση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αναμένεται να επιδοτούνται περισσότερο και να έχουν προτεραιότητα. Επιλέξιμες δαπάνες θα παραμείνουν παρεμβάσεις που αφορούν αναβάθμιση θερμομόνωσης, συστήματα χρήσης ζεστού νερού, αλλαγή κουφωμάτων, σκίαστρα κ.ά.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά μόνο αντλίες θερμότητας. Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και, τέλος, το τρίτο «Εξοικονομώ» θα απευθύνεται σε 5.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε αυτό, η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται με τη μέθοδο άμεσης διαδικασίας «First In, First Out», δηλαδή βάσει σειράς προτεραιότητας όπως αυτή προκύπτει από την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής τους υποβολής, ενώ θα επιδοτείται περίπου το 95% του κόστους των παρεμβάσεων με το πλαφόν να τοποθετείται κοντά στα 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Exit mobile version