Τι αλλάζει στο πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η τροποποιημένη ΚΥΑ για το ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου. Σύμφωνα με την απόφαση και λόγω της ανάγκη τόνωσης της απασχόλησης, ανάσχεσης της ανεργίας και στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων εξαιτίας των επιπτώσεων της εμφάνισης της πανδημίας του COVID – 19 μέσα από την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ιδίως στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, προκειμένου για την πρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, γίνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
Α. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 1 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Από την 19/6/2021, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4808/2021, οι νέες θέσεις εργασίας που επιδοτούνται από το πρόγραμμα είναι επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων – εργοδοτών κατά την 31/3/2021.».
Β. Μετά το άρθρο 2, προστίθεται άρθρο 2Α ως εξής:
«Άρθρο 2Α Ειδικές περιπτώσεις επιδότησης νέων θέσεων Κατ’ εξαίρεση, δύνανται να ενταχθούν στο ανοιχτό πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας της παρούσας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας κατ’ ελάχιστον ενός μήνα και έως και έξι (6) μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση, οι κάτωθι κατηγορίες εργαζομένων:

α) Οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης οι οποίοι επιδοτήθηκαν το 2019 και 2020 με βάση την περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α’ 91), σε συνδυασμό με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 και οι οποίοι προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις – εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου (ΚΑΔ 55.10, 55.20, 55.30. 55.90.14, 55.90.19, 79.11, 79.12 και 79.90 και 56.10, 56.21, 56.29, 56.30).
Η νέα πρόσληψη επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης, με την κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη και των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε δώρα και επίδομα αδείας και, επιπλέον, με διακόσια (200) ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.
Σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δεν εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας. Ειδικά για τις περιπτώσεις προσλήψεων των ανωτέρω εποχικά εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν από 1/6/2021 έως και την 19/6/2021 και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ενεργοποίηση των σχετικών δηλώσεων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, οι επιχειρήσεις του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου μπορούν να αιτηθούν την ένταξη των εν λόγω εργαζομένων στο ανοιχτό πρόγραμμα της παρούσας, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
β) Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα προσληφθούν από εποχικές επιχειρήσεις – εργοδότες κατά την έννοια της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α’ 91). Η νέα πρόσληψη επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης, με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη και των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε δώρα και επίδομα αδείας».
Γ. Στην παρ. 1 του άρθρου 4 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά για τις περιπτώσεις των εργαζομένων του άρθρου 2Α, η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου δύναται να έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστον ενός (1) μήνα και έως και έξι (6) μηνών.».
Δ. Το άρθρο 5 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 5 Διατήρηση θέσεων εργασίας – Όροι και δεσμεύσεις
1. Στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 18/9/2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων. Από την 19/6/2021 και εφεξής, στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 31/3/2021, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων. Κατ’ εξαίρεση:
α. για τις επιχειρήσεις-εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου οι οποίες εντάσσουν στο πρόγραμμα εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και
β. για εποχικές επιχειρήσεις – εργοδότες κατά την έννοια της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α’ 91) οι οποίες εντάσσουν στο πρόγραμμα εργαζόμενους, o μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων των επιχειρήσεων, για το χρονικό διάστημα που επιδοτείται η κάθε νέα θέση εργασίας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την ημερομηνία εκάστης πρόσληψης των εργαζομένων αυτών, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.
2. Ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνεται υπόψη για τον έλεγχο του κριτηρίου της διατήρησης του μέσου όρου των θέσεων εργασίας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, αφορά στο σύνολο των μισθωτών αμειβομένων με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή. Στον ανωτέρω αριθμό δεν προσμετρούνται εργαζόμενοι:
α) των οποίων η σύμβαση εργασίας λύεται ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου,
β) των οποίων λήγει η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου,
γ) οι οποίοι αποχωρούν οικειοθελώς.
3. Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος επιδότησης των νέων θέσεων εργασίας δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας των ωφελουμένων του προγράμματος, εκτός αν είναι ευνοϊκότεροι για τους ωφελούμενους -εργαζόμενους.
4. Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας των ωφελουμένων εργαζομένων δεν επιτρέπεται παρά μόνο σε περίπτωση που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο ή σε περιπτώσεις που συντρέχει αντικειμενική αδυναμία ολοκλήρωσης του συμβατικού χρόνου λόγω της χρονικής διάρκειας που έχει εκ της φύσεώς της η επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης. Διαφορετικά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7 της παρούσας.
5. Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ωφελουμένου εργαζόμενου για σπουδαίο λόγο, δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση της θέσης εργασίας με νέο επιδοτούμενο εργαζόμενο για το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη του επιδοτούμενου διαστήματος εξαμήνου. Αντ’ αυτού οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να αιτηθούν για την έγκριση νέας επιδοτούμενης θέσης εργασίας.
6. Μετά το πέρας επιδοτούμενου διαστήματος ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση – εργοδότη που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος αμείβεται εξ ολοκλήρου πλέον από την επιχείρηση – εργοδότη.
7. Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι που τοποθετούνται στις νέες θέσεις εργασίας του παρόντος δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α’ 104) και οι συμβάσεις εργασίας τους δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή εκτός από τις περιπτώσεις επιχειρήσεων των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.
8. Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι μπορούν να παράσχουν την εργασία τους και με το σύστημα της εξ αποστάσεως, εφόσον η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει.
9. Οι ρυθμίσεις που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19, ως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76) και στην υπ’ αρ. 37095/1436/ 17-9-2020 (Β’ 4011) κοινή υπουργική απόφαση, ισχύουν και για τους ωφελούμενους εργαζόμενους του προγράμματος, ως ειδικότερες, και υπερισχύουν της παρούσας.».
Ε. Το άρθρο 6 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 6 Διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα – αίτηση -έγκριση – πρόσληψη ωφελουμένων
1. Για την ένταξη επιχειρήσεων -εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα, ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που επιθυμούν να προβούν σε νέα πρόσληψη ή νέες προσλήψεις, μία ή περισσότερες φορές, υποβάλλουν για κάθε έναν δυνητικά ωφελούμενο που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο με τίτλο «Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση ένταξης στο ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Α’ 75), με την οποία δηλώνουν τα εξής:
i) τα στοιχεία της επιχείρησης. Σε περίπτωση εποχικής επιχείρησης δηλώνεται επίσης ότι είναι εποχική επιχείρηση κατά την έννοια της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α’ 91),
ii) τα στοιχεία του δυνητικά ωφελούμενου που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα, τις μηνιαίες μεικτές και τις αντίστοιχες καθαρές, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αποδοχές του, οι οποίες δεν μπορούν να υπολείπονται για πλήρη απασχόληση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομίσθιου ή για μερική απασχόληση, της αντίστοιχης αναλογίας μισθού ή ημερομισθίου αυτού,
iii) εάν ο δυνητικά ωφελούμενος είναι μακροχρόνια άνεργος,
iv) εάν ο δυνητικά ωφελούμενος είναι εποχικά εργαζόμενος του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης,
v) το πιστωτικό ίδρυμα και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) της επιχείρησης, μόνο για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση – εργοδότης αιτείται να προσλάβει μακροχρόνια άνεργο ή εποχικά εργαζόμενο χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο,
vi) ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ,
vii) ότι θα διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιδοτείται η νέα θέση εργασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
β) Τα στοιχεία που δηλώνονται στην ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων – εργοδοτών και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα που αφορούν στον δυνητικά ωφελούμενο, ελέγχονται και διασταυρώνονται από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ως εξής:
i) ότι ο δυνητικά ωφελούμενος δεν εργάζεται σε άλλον εργοδότη,
ii) ότι ο δυνητικά ωφελούμενος δεν είχε ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη, ως προσδιορίζεται με τον ΑΦΜ ή με άλλον εργοδότη, για τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την ημερομηνία της πρόσληψης,
iii) σε περίπτωση που ο δυνητικά ωφελούμενος δηλώνεται ως μακροχρόνια άνεργος, ελέγχεται ότι είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ.
iv) σε περίπτωση που ο δυνητικά ωφελούμενος δηλώνεται ως εποχικά εργαζόμενος χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, ελέγχεται και διασταυρώνεται από τα αρχεία του ΟΑΕΔ.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες λαμβάνουν αποδεικτικό για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους. Ταυτόχρονα ενημερώνονται αν ο δηλωθέν ωφελούμενος είναι μακροχρόνια άνεργος, εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
γ) Ύστερα από την έγκριση της αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων – εργοδοτών για ένταξη δυνητικά ωφελούμενου στο πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής του, οι επιχειρήσεις – εργοδότες, αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης, προχωρούν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενου, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, όπου και δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή του στο παρόν πρόγραμμα. Διαφορετικά, μια εγκεκριμένη αίτηση για την οποία δεν υποβλήθηκε πρόσληψη στην προβλεπόμενη προθεσμία, λογίζεται ως μη γενόμενη. Ειδικά για τις περιπτώσεις προσλήψεων εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που εντάσσονται στο τρίτο εδάφιο της περ. α) του άρθρου 2Α, οι επιχειρήσεις του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου μπορούν να αιτηθούν την ένταξη των εν λόγω εργαζομένων στο ανοιχτό πρόγραμμα της παρούσας μετά την πρόσληψή τους, κατά παρέκκλιση των ανωτέρω».
ΣΤ. Το άρθρο 9 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για τη διαδικασία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που εντάσσονται στο πρόγραμμα καθώς και της επιδότησης των 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού για όσους εξ αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι ή εποχικά εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, όπως ορίζονται στην παρούσα, ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
2. Η καταβολή της επιδότησης των 200 ευρώ γίνεται με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των επιχειρήσεων-εργοδοτών. Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων -επιχειρήσεων εργοδοτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το ποσό της καταβολής.
3. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία διαβιβάζεται. Επίσης, διαβιβάζεται στη ΔΙΑΣ Α.Ε., στη Διεύθυνση Ένταξης στην Εργασία και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων επιχειρήσεων εργοδοτών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει και τον αριθμό των δικαιούχων επιχειρήσεων εργοδοτών, το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα. Το ποσό της συνολικής δαπάνης εγκρίνεται από τον αρμόδιο διατάκτη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ένταξης στην Εργασία.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εγκρίνεται η μεταφορά της πίστωσης του συνολικού ποσού αυτής μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης.
5. Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται μέσω της ΓΔΟΥ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 «Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων – Πληρωμών», και την πίστωση του ενδιάμεσου λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου με IBAN GR22 0100 0230 0000 0242 1220 698 με ονομασία «Πληρωμές ΕΔ με τη μεσολάβηση της ΔΙΑΣ ΑΕ» που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με:
α) το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο -εργαζόμενο και
β) με το ποσό που αφορά το ανά συναλλαγή κόστος προς τρίτους, σύμφωνα με την 109/12-3-2019 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξουσιοδοτείται για την κάλυψη του ανά συναλλαγή κόστους προς τρίτους. Ύστερα από την έγκριση της Διεύθυνσης Λογαριασμών και Ταμ. Προγραμματισμού του ΓΛΚ, η οποία παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, χρεώνεται ο λογαριασμός με IBAN GR22 0100 0230 0000 0242 1220 698, προκειμένου να διοδευθούν οι επιμέρους πληρωμές προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς των τελικών δικαιούχων. Τυχόν υπόλοιπα στον λογαριασμό μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής μεταφέρονται με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος από τη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γ.Λ.Κ. σε πίστωση του λογαριασμού με IBAN GR7101000230000000000200211 και λογιστικοποιούνται ως έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη ΔΙΑΣ ΑΕ.
6. Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν επιστρέφουν στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου με ΙΒΑΝ: GR7101000230000000000200211 με αιτιολογία κίνησης τον ειδικό κωδικό πληρωμής της ΔΙΑΣ ΑΕ και λογιστικο-ποιούνται στα έσοδα του προϋπολογισμού. Για τις αποτυχούσες πληρωμές η ΔΙΑΣ ΑΕ ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή.
7. Για την πληρωμή της επιδότησης των 200 ευρώ, η ειδική εντολή πληρωμής της παρ. 5 επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
8. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία, πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
9. Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
10. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
α) Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος.
β) Η συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
γ) Αντίγραφο της εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και αντίγραφο κίνησης (extrait) της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρέωση του λογαριασμού Νο 200.».


Exit mobile version