Quantcast
Τέλος οι παρατάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις: Τα σενάρια για την έκπτωση φόρου - Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται - enikonomia.gr
share

Τέλος οι παρατάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις: Τα σενάρια για την έκπτωση φόρου – Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται

δημοσιεύτηκε:

Νέο σχέδιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται πως επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο ανάσχεσης του ρυθμού αύξησης των απλήρωτων φόρων.

Όπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες, το υπουργείο σχεδιάζει κλιμακωτές εκπτώσεις από 2% έως 4% για τους πολίτες που θα υποβάλουν νωρίτερα τις φορολογικές δηλώσεις και που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Eπίσης σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο του υπουργείου, από το 2025 αναμένεται να  καθιερωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  χωρίς τις καθιερωμένες παρατάσεις, αλλά και την επιβολή ποινών στις επιχειρήσεις και τους φορείς που θα καθυστερούν την αποστολή στην ΑΑΔΕ των βεβαιώσεων αποδοχών μισθών και συντάξεων ή άλλων απαραίτητων στοιχείων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Πάντως στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν νέες ρυθμίσεις και θα ισχύουν τα εξής:

  • Θα χορηγείται στον φορολογούμενο κλιμακωτό «μπόνους» για  την έγκαιρη και εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με κριτήριο το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία.
  • Έκπτωση φόρου:

Δύο σενάρια φαίνεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την έκπτωση φόρου. Αναλυτικά:

Το βασικό σενάριο για την έκπτωση φόρου θα προβλέπει τα εξής:

-4% θα είναι αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί.

-3% θα είναι  αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας.

-2% θα είναι αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

Ενώ το εναλλακτικό σενάριο για την  έκπτωση ανέρχεται :

-Στο 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος πληρωθεί εφάπαξ, και:

-2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει Ιούνιο – Ιούλιο.

Φόρος εισοδήματος : Τι ισχύει σήμερα για την εξόφληση του 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού του φόρου  εισοδήματος χορηγείται στον πολίτη εάν αυτός εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου  δηλαδή όταν λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

Ενώ από το 2025 αναμένεται να ισχύσουν τα  νέα οικονομικά κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος , προκειμένου να αποδυναμωθεί η διαδικασία των 8 δόσεων που φθάνουν μέχρι το Φεβρουάριο του επομένου έτους.

Τέλος οι παρατάσεις

Τέλος στις παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα βάλει το υπουργείο καθώς οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής θα είναι πλέον σταθερές.  Την 1η Μαρτίου θα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου.

Επίσης θα  καθιερωθούν ποινές για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πέρα από την έγκαιρη έκδοση όλων των στοιχείων είναι η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους θα πρέπει να ολοκληρώνεται η ανάρτηση και η διαβίβαση από τους φορείς στην ΑΑΔΕ, όλων των στοιχείων: βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, δόσεις δανείων, τραπεζικών καρτών και όλων των υπολοίπων δεδομένων που προσυμπληρώνονται στις φορολογικές δηλώσεις.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.