Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δίνει με ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται άμεσα από το 2024 κατά 50% για ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το αν δηλώνουν ή όχι εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή», σημειώνει το υπουργείο. «Κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το τέλος και για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, (στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα). Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας, νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας», προστίθεται στο σχετικό σημείωμα του υπουργείου.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Επίσης οι επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν για το τέλος επιτηδεύματος τα εξής:
1.Ποιοι θα έχουν έκπτωση 50%
Μείωση της τάξεως του 50% θα έχουν στο τέλος επιτηδεύματος:
- Οι επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα. Αυτοί θα πληρώσουν 325 ευρώ σε ετήσια βάση.
- Κάθε υποκατάστημα αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα. Αυτό θα πληρώσει 300 ευρώ ετησίως.
- Κάθε υποκατάστημα αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση. Αυτό θα καταβάλλει 600 σε ετήσια βάση.
- Τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες κατοίκους. Αυτά θα πληρώσουν 800 ευρώ σε ετήσια βάση.
- Τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200. 000 κατοίκους. Αυτά θα πληρώσουν 1.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Για παράδειγμα, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 325 ευρώ από 650 ευρώ που καταβάλλουν σήμερα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται σε 300 ευρώ από 600 για κάθε επιτηδευματία που έχει υποκατάστημα.
2.Για ποιους δεν ισχύει το κούρεμα 50% στο τέλος επιτηδεύματος
Τέλος επιτηδεύματος έως και 1.000 ευρώ θα πληρώσουν όσοι εξαιρούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης αλλά και οι επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΕΠΕ, Ανώνυμες Εταιρείες, Ο.Ε., Ε.Ε.). Επίσης η έκπτωση αυτή δεν ισχύει για τους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι και εξαιρούνται από τα τεκμήρια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει:
-Πως όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έως τρεις εργοδότες θα εξακολουθούν να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ με 500 ευρώ όπως και φέτος.
-Αλλά και τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν 800 ευρώ ή 1.000 ευρώ και πλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
3. Οι εξαιρέσεις
Από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται οι πολίτες που:
- Δεν έχουν υπερβεί τα πρώτα 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
- Έχουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
- Ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όπου δεν εφαρμόζεται η εν λόγω εξαίρεση (αναλυτικά οι εξαιρέσεις αναφέρονται στο άρθρο 31 του ν.3986/2011).
Επίσης το μέτρο αυτό δεν αφορά:
- Τους έμπορους εφόσον υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησης.
- Τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
- Τους αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
- Τους αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγούς που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
- Τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις,
- τους συνεταιρισμούς εργαζομένων,
- τους αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών,
- τους αγροτικούς συνεταιρισμούς,
- τους σχολικούς συνεταιρισμούς.
- Τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
- Τις επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως και αύξησαν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.