Quantcast
Τέλος Επιτηδεύματος: Νέες διευκρινίσεις για την κατάργησή του δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Τέλος Επιτηδεύματος: Νέες διευκρινίσεις για την κατάργησή του δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για την πλήρη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. «Οποιεσδήποτε νομοτεχνικές εξειδικεύσεις και βελτιώσεις θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια και της διαβούλευσης και της συζήτησης στη Βουλή», είπε.

Ο κ. Τσάπαλος συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα είναι ότι σε βάθος διετίας πράγματι θα υπάρξει συνολική κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος». Μίλησε επίσης και για τον λόγο για τον οποίο δεν έγινε αυτό αμέσως και για όλους.

«Δεν το κάνουμε αμέσως για όλους γιατί:

  • Πρώτον χρειαζόμαστε τα χρήματα. Δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε από τώρα.
  • Δεύτερον θέλαμε να πριμοδοτήσουμε εκείνους που ήδη από τα εισοδήματα του 2023 θα δήλωναν παραπάνω από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Αυτοί θα δουν μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος από την επόμενη χρονιά και 25% οι υπόλοιποι», είπε και ανέφερε πως «την μεθεπόμενη χρονιά θα υπάρξει περαιτέρω μείωση ούτως ώστε από το 2026 και μετά να υπάρχει οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες», είπε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τέλος Επιτηδεύματος: Τι ισχύει σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Όπως προκύπτει από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, το Τέλος Επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στα 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, όταν δηλώνουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο τεκμαιρόμενο ελάχιστο ετήσιο κέρδος.
  • Στα 487,50 ευρώ, όταν το δηλούμενο εισόδημά τους υπολείπεται του ποσού που προκύπτει από το νέο τεκμήριο.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Αναλυτικά:

  • Στα 800 ευρώ παραμένει το ετήσιο ποσό του Τέλους Επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • Στα 1.000 ευρώ διατηρείται ετήσιο ποσό του Τέλους Επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • Στα 600 ευρώ παραμένει το ετήσιο ποσό του Τέλους Επιτηδεύματος για  κάθε υποκατάστημα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.