Τέλη κυκλοφορίας 2023: Η νέα “Βίβλος” για τους ιδιοκτήτες των ΙΧ

τέλη κυκλοφορίας

τέλη κυκλοφορίας

Από τον Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα  της ΑΑΔΕ “myCar” για τα τέλη κυκλοφορίας  του 2023 και θα πρέπει να εξοφληθούν έως τέλος του έτους.

Όσοι δεν τα εξοφλήσουν έως την παραπάνω ημερομηνία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα. H μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.  Επίσης επισημαίνεται πως εάν κάποιος κυκλοφορεί το όχημα του, ενώ το έχει θέσει σε καθεστώς ακινησίας, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Το ύψος του προστίμου είναι:

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΕΛΩΝ 

Α. Με  τη χρήση κωδικών taxisnet 

Η διαδικασία για να εκτυπώσουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ  τα τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς taxisnet  είναι η εξής:

Β. Χωρίς τη χρήση κωδικών taxisnet 

Η διαδικασία για να  εκτυπώσουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ  τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς τους κωδικούς taxisnet  είναι η εξής:

2. Η ΠΛΗΡΩΜΗ 

Με τρεις τρόπους μπορούν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Αναλυτικά:

Σημειώνεται ότι όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους. Όσα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ τα πιο «καθαρά» από αυτά-κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας- απαλλάσσονται πλήρως.

 

 

 

 

Exit mobile version