Quantcast
Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται 80.000 "ραβασάκια" από την ΑΑΔΕ -Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται 80.000 “ραβασάκια” από την ΑΑΔΕ -Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

” Ραβασάκια” για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας άρχισε να στέλνει η ΑΑΔΕ  σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Αυτό αφορά 80.000 πολίτες που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 και η όλη διαδικασία με τις αποστολές μηνυμάτων αναφορικά με το θέμα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης επισημαίνεται πως τα ειδοποιητήρια αυτά θα αναφέρουν πως οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλουν τις οφειλές αλλά και πως έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2024 στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ “myCar” την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας. Το τελευταίο αφορά εκείνους που δεν οφείλουν τέλη κυκλοφορίας.

myCar: Πότε θα ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τις οφειλές των τελών κυκλοφορίας

Μετά τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ”  myCar ” με τα αυτοκίνητα που εμφανίζουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 ανά ιδιοκτήτη. Σημειώνεται δε πως στην εφαρμογή αυτή οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς του Taxisnet και να δηλώσουν  την κατάσταση του οχήματος για το έτος οφειλής ή και για επόμενα έτη (π.χ. κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο κ.λπ.) και να συνυποβάλλουν το κατάλληλο δικαιολογητικό.

Μετά η ΑΑΔΕ θα διορθώσει άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων την εικόνα του αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη σύμφωνα με τη δήλωση του και όπως αυτό θα προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που θα επισυνάπτει. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν διαπιστωθεί πως ένα όχημα κυκλοφορούσε στο εξωτερικό για περισσότερο από 1 χρόνο, τότε θα διορθωθεί η εικόνα του για όλα τα έτη (τίθεται σε αναγκαστική ακινησία για το ανάλογο χρονικό διάστημα).

Για τις περιπτώσεις που δηλώνεται παράδοση σε συλλέκτη σιδερικών/ απώλεια, και δεν υφίσταται κατάλληλο δικαιολογητικό παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση,  τότε δεν θα διορθωθεί  η εικόνα του οχήματος, ωστόσο θα καταχωρηθεί η σχετική σημείωση.  Μάλιστα σύμφωνα με την νομοθεσία,  φορολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν έως τις 26 Νοεμβρίου του 2024 τις σχετικές  απαιτούμενες διορθώσεις.

Σημειώνεται δε πως αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν  αποδειχθεί  η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας 2019 τότε τα αντίστοιχα τέλη θα συμπεριληφθούν  στη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας μετά του προστίμου και η σχετική πράξη της Φορολογικής Διοίκησης  θα προσβάλλεται απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Εάν στον ιδιοκτήτη οχήματος στον οποίο έχουν βεβαιωθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 μετά του προστίμου προσκομίσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή είτε των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου είτε μόνο του προστίμου,   τότε τα δικαιολογητικά γίνονται δεκτά από τη Φορολογική Υπηρεσία και η οφειλή διαγράφεται κατά περίπτωση.

Διευκρινίζεται δε πως από τις 27 Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου του 2024 θα γίνει η βεβαίωση της οφειλής με το ποσό των ετήσιων τελών  που θα διαμορφωθεί  ανάλογα με το κυβισμό, το είδος και το έτος κυκλοφορίας του οχήματος σε συνδυασμό με το πρόστιμο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως πολλά από αυτά τα οχήματα είναι μεγάλου κυβισμού (μεταξύ 2.358  και 3.000 κ.ε) και πως οι ιδιοκτήτες αυτών θα πρέπει να πληρώσουν τέλη ύψους  840 ευρώ.

 

Οι εξαιρέσεις

Αξιοσημείωτο είναι δε πως με απόφαση της ΑΑΔΕ οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλουν τα σχετικά ποσά οφειλών περί  των τελών κυκλοφορίας  εάν  αποδείξουν πως εξαιρούνταν.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.