Τέλη κυκλοφορίας 2025: Τι θα ισχύσει για την πληρωμή με τον μήνα και πώς θα μπορείτε να τα εξοφλήσετε

Τέλη Κυκλοφορίας

Έως τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Mycar» τα τέλη κυκλοφορίας του 2025. Επίσης επισημαίνεται πως τα ποσά των τελών που θα καταβάλουν φέτος οι υπόχρεοι θα είναι τα ίδια με αυτά της περασμένης χρονιάς.  Συνεπώς οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας:

Τα πιο «καθαρά» αυτοκίνητα – κάτω των 90 ή 122 g/km, αναλόγως της χρονολογίας απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Αναλυτικά:

Ταξινόμηση 1.1.2021 έως σήμερα

Ταξινόμηση 1.11.2010 – 31.12.2020

Ταξινόμηση 1.1.2006 – 31.10.2010

Ταξινόμηση 1.1.2001 – 31.12.2005

Ταξινόμηση έως 31.12.2000

Η πληρωμή

Σημειώνεται δε πως η εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας αναμένεται να γίνει από τις  15 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται να δοθεί ξανά από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  η δυνατότητα για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο τότε ο ιδιοκτήτης  ενός οχήματος θα μπορεί να προχωρήσει σε άρση ακινησίας  του ΙΧ μετά τον Απρίλιο του 2025. Σε αυτήν την περίπτωση ο υπόχρεος  δεν θα πληρώσει το ποσό των τελών  για ολόκληρο  το έτος αλλά για τους μήνες που απομένουν.

Ενώ όσον αφορά στον τρόπο που μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας επισημαίνονται τα εξής: Αρχικά θα πρέπει να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και μετά μπορούν:

Πρόστιμα: Ποιες αλλαγές έρχονται

Αλλάζει ωστόσο το σύστημα των προστίμων για  τους ξεχασιάρηδες. Μάλιστα με την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος για τα πρόστιμα εκπρόθεσμης πληρωμής μπαίνει  οριστικό τέλος στην πεπατημένη των παρατάσεων. Δηλαδή με το  νέο σύστημα τα ποσά των προστίμων θα κλιμακώνονται ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης. Όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας γίνει η  καταβολή των τελών τόσο μικρότερο θα είναι το αυτοτελές πρόστιμο για  τους παραβάτες. Από το 2025 , τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ως εξής:

Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Τα παραδείγματα 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν ο ένας φορολογούμενος  πρέπει να πληρώσει  τέλη κυκλοφορίας ύψους 240 ευρώ

Με το ισχύον ποινολόγιο, επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

Η υποχρεωτική ασφάλιση

Πάντως από την 1η  Ιανουαρίου του 2025 θα ισχύσει το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης και των οχημάτων για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρες και πυρκαγιές).  Αυτό θα φέρει νέες επιβαρύνσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Αυτό θα αφορά τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών επιβατικών αυτοκινήτων και των επαγγελματικών οχημάτων, φορτηγών, ταξί και λεωφορείων. Οι τιμές θα κυμαίνονται ανάλογα με την αξία του οχήματος, την γεωγραφική περιφέρεια και τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής.

 

Exit mobile version