Quantcast
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η εξόφλησή τους - Τρεις διευκρινίσεις για την πληρωμή - enikonomia.gr
share

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η εξόφλησή τους – Τρεις διευκρινίσεις για την πληρωμή

δημοσιεύτηκε:

Ένα μήνα έχουν στη διάθεση τους οι οδηγοί των οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Δηλαδή  οι υπόχρεοι θα πρέπει να εξοφλήσουν μέσω της πλατφόρμας  της ΑΑΔΕ “myCar” μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου τα τέλη, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Αρχικά θα πρέπει να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο και μετά θα πρέπει :

• Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.

• Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

• Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Υπενθυμίζεται  πως οι “ξεχασαριάδες” θα  κληθούν να  πληρώσουν έως και  διπλά τέλη, ως πρόστιμο. Αναλυτικά:

  • Εάν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ., τότε το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών.
  • Εάν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ, τότε  πρόστιμο θα είναι  ίσο με το 50% των τελών.
  • Εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ, τότε το πρόστιμο θα είναι μηδενικό.

Τέλη κυκλοφορίας : Διευκρινίσεις για τις πληρωμές

Επίσης οι οδηγοί ΙΧ θα πρέπει να γνωρίζουν για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας τα εξής:

-Μεταβιβάσεις 

Εάν μεταβιβάσει κάποιος το όχημα του εντός του τρέχοντος έτους δεν οφείλει τέλη κυκλοφορίας του επόμενου. Ωστόσο τα  τέλη πρέπει να καταβληθούν από αυτόν που είναι κάτοχος την 1η Ιανουαρίου ή μέχρι την παράταση, αν έχει δοθεί.

-Συνιδιοκτήτης

Σημειώνεται δε πως εάν κάποιος είναι συνιδιοκτήτης ενός οχήματος και έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε Α.Φ.Μ.  τότε δεν θα πρέπει να τα  πληρώσουν  όλοι.  Τα τέλη είναι αδιαίρετα και αρκεί να τα πληρώσει ένας από τους συνιδιοκτήτες. Αν δεν πληρωθούν, ο καθένας είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

-Αλλαγή αριθμού κυκλοφορίας

Εάν έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχει πληρώσει κάποιος τα τέλη πριν από την αλλαγή, τότε δεν οφείλει τα τέλη και στο νέο αριθμό. Γιατί οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή, ανεξάρτητα σε ποιον αριθμό έγινε.

Διευκρινίζεται πως δεν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία εκούσια ή αναγκαστική πριν από την έναρξη του έτους τελών. Ωστόσο όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν άρση της ακινησίας μέσω του myCAR και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Για έναν μήνα, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες τα 2/12 του ποσού κτλ. Το ποσό δηλαδή διαμορφώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που θα επιλέξουν οι πολίτες. Ο μήνας μέσα στον οποίο θα δηλώσουν οι πολίτες άρση ακινησίας μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα έγινε η διαδικασία.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.