Quantcast
Τελευταία ευκαιρία για επιδότηση δόσης δανείων - Κερδισμένοι και χαμένοι - enikonomia.gr
share

Τελευταία ευκαιρία για επιδότηση δόσης δανείων – Κερδισμένοι και χαμένοι

δημοσιεύτηκε:

Με «φόντο» τη νέα αύξηση των ευρω-επιτοκίων εντός του τρέχοντα μήνα, οι Έλληνες δανειολήπτες έχουν μια τελευταία ευκαιρία για επιδότηση για τις «φουσκωμένες» δόσεις που καταβάλλουν. Υπάρχουν πάντως και οι «χαμένοι» της νέας αναπροσαρμογής των επιτόκιων της ΕΚΤ και δεν είναι άλλοι από όσους «καίγονται» να εξασφαλίσουν δάνειο αυτή την περίοδο, καθώς τα επιτόκια στα νέα δάνεια είναι «τσουχτερά»,  αλλά και εκείνους που έχουν επιχειρηματικά δάνεια, οι οποίοι θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται εκ νέου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αν μη τι άλλο τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια δεν θα έχουν αλλαγές στις δόσεις τους, μετά την εκτεταμένη εφαρμογή από τις Τράπεζες του προγράμματος «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».  Μάλιστα, αρκετά από αυτά θα έχουν την ευκαιρία να επιδοτηθούν κιόλας για τις αυξημένες δόσεις που αναγκάστηκαν να πληρώσουν λόγω των προηγούμενων αναπροσαρμογών των επιτοκίων. Αρκεί βέβαια να υποβάλλουν την σχετική αίτηση εντός των προθεσμιών που έχουν καθοριστεί.

Η προθεσμία για την επιδότηση δόσης

Την ευκαιρία να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από τις τράπεζες και να έχουν «διπλό» κέρδος -μέσα σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων- έχουν χιλιάδες νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια: Μετά την διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιακών κριτηρίων οι δικαιούχοι επιδότησης έγιναν περισσότεροι, όμως θα πρέπει να προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες για την υποβολή της αίτησης.

Η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος, είναι η έκδοση  βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας: Η έκδοση της βεβαίωσης ενεργοποιήθηκε και μπορεί να γίνει με υποβολή αίτησης στο link: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-oikonomika-asthenesterou-opheilete

Η περίμετρος των δικαιούχων διευρύνθηκε καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

«Άνοιξαν» ακόμη τα περιουσιακά κριτήρια έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ.

Πόσο θα αυξηθούν ακόμη τα επιτόκια

Όσοι έχουν πάντως επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρω-επιτόκια ή όποιος αναζητά νέο δάνειο, θα πρέπει να … λάβει τα μέτρα του: Συνομιλίες με επτά υπεύθυνους για τη διαμόρφωση των επιτοκίων στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας έδειξαν ότι οι περισσότεροι αναμένουν νέα αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο στη συνεδρίαση του Ιουλίου όσο και σε αυτή του Σεπτεμβρίου, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης υποχωρεί.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών τον προηγούμενο μήνα και δήλωσε ότι η ένατη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων ήταν σχεδόν εγγυημένη τον Ιούλιο, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Από μια ομάδα φορέων χάραξης πολιτικής που ζητούσαν σταθερά αυξήσεις επιτοκίων τον τελευταίο χρόνο, μόνο ένας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, άνοιξε την πόρτα για μια παύση τον Σεπτέμβριο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι υπόλοιποι, μιλώντας εντός ή εκτός πρωτοκόλλου, δήλωσαν ότι μια αύξηση στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, που θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, είναι περισσότερο πιθανή, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν αυξημένες πιέσεις στις τιμές.

Στους «χαμένους» λοιπόν, από μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, συγκαταλέγονται όσοι «καίγονται» για ρευστό και ψάχνουν για φθηνά δάνεια, αλλά και οι «δανεισμένοι» σε ευρω- επιτόκια επιχειρηματίες. Και αυτό γιατί εκείνοι που έχουν πάρει επιχειρηματικά ή άλλου είδους δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται κανονικά, σε αντίθεση με όσους έχουν στεγαστικά!

Γιατί οι νέες αυξήσεις δεν «αγγίζουν» όσους έχουν στεγαστικά

Επιπτώσεις από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναφοράς δεν πρόκειται να υπάρξουν  για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς τα επιτόκια τους έχουν «παγώσει» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου.

Αν και πρόκειται να ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων,  εκ των πραγμάτων μένουν… αδιάφοροι όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, καθώς έχει υιοθετηθεί από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».

Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν την δόση τους να «παγώνει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου.

Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, λοιπόν, «μετατράπηκαν» σε σταθερά για διάστημα ενός έτους, χωρίς πλέον να επηρεάζονται από τις νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων: Αντίθετα εάν μειωθούν τα επιτόκια, οι δόσεις των δανείων θα «ψαλιδιστούν» αντίστοιχα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.