Quantcast
Τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών: Ποια προβλήματα έχουν προκύψει αναφορικά με τις ενστάσεις - enikonomia.gr
share

Τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών: Ποια προβλήματα έχουν προκύψει αναφορικά με τις ενστάσεις

δημοσιεύτηκε:

Για τα προβλήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι ελεύθεροι επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα στην Εφορία μίλησαν άνθρωποι της αγοράς  αλλά και φοροτεχνικοί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

« Ο νόμος  δεν μπορεί να στηρίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται στα πραγματικά εισοδήματα όταν υπάρχει η δυνατότητα τόσο με το Mydata όσο και με το πλαστικό χρήμα» σημείωσε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

« Εάν η φορολογική Αρχή αμφισβητεί την ειλικρίνεια της φορολογικής δήλωσης, τότε εκείνη έχει το δικαίωμα να κάνει έλεγχο » δήλωσε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς αναφερόμενος στο θέμα των ενστάσεων των ελεύθερων επαγγελματιών για το ζήτημα του τεκμαρτού εισοδήματος.

« Ο νόμος έβαλε τους ελεύθερους επαγγελματίες να εμφανίσουν αρκετά εισοδήματα και πραγματικά κάποιοι να αποδεχθούν αυτό το τεκμήριο. Αυτό για κάποιους θα είναι δύσκολο ενώ για κάποιους θα είναι δίκαιο να το πληρώσουν » δήλωσε ο οικονομολόγος και φοροτεχνικός, Μιχάλης Αντωνόπουλος. 

 Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τεκμαρτό εισόδημα: Τα στοιχεία για τις ενστάσεις 
Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μόλις 31 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποβάλλει ένσταση για το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η Εφορία δηλαδή το 0,2%. Πρόκειται για αυτούς  που φορολογούνται φέτος για πρώτη φορά με βάση τα τεκμήρια. Επίσης τα ίδια στοιχεία έδειξαν πως φορολογική δήλωση έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής 15.765 ελεύθεροι επαγγελματίες από τους 700 χιλιάδες που πρέπει να υποβάλλουν.
Οι ενστάσεις

Bέβαια αποτρεπτικά στην αμφισβήτηση των τεκμηρίων  φαίνεται πως λειτουργεί το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο. Μάλιστα εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας υποβάλλει ένσταση για το θέμα αυτό, τότε  οι Αρχές θα δουν τη συνολική  περιουσιακή εικόνα, του ίδιου και της οικογενείας του  και θα επεκταθεί ο έλεγχος σε  βάθος 5 ετίας. Σημειώνεται δε πως όσοι υποβάλλουν ένσταση για τα τεκμήρια οι Αρχές θα ελέγξουν:

  • Τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους,
  • Τις μετοχές και τις κάρτες τους
  • Τις θυρίδες τους
  • Τα μετρητά και τα κρυπτονομίσματα
  • Τις δαπάνες για φως νερό και τηλέφωνο αλλά και όλη η ακίνητη και η κινητή περιουσία τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αρμόδιου υπουργείου 470 χιλιάδες ελεύθερους  επαγγελματίες θα πληρώσουν 1.440  ευρώ επιπλέον φόρο

Η δήλωση Θεοχάρη

Υπενθυμίζεται πως για το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών μίλησε και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης στην ΕΡΤ. «Έχουμε δύο κατηγορίες, αυτούς οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα γιατί μπαίνουν τα τεκμήρια και ενεργοποιούνται και αυτούς που δηλώνουν περισσότερα και είναι πάνω από τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια φαίνεται ότι οδηγούν κάποιους να δηλώσουν περισσότερα και να μην ενεργοποιηθούν τα ίδια τα τεκμήρια» σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.