Quantcast
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει από το 2025 στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - enikonomia.gr
share

Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει από το 2025 στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

δημοσιεύτηκε:

Από το 2025  αναμένεται να αλλάξει η φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, σε πρώτη φάση το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα αναμένεται να συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού. Ουσιαστικά το τεκμαρτό εισόδημα  θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω λόγω της σταδιακής αύξησης που θα γίνεται στον κατώτατο μισθό έως τα 950 ευρώ το 2027.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί στα 830 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, τότε αυτό σημαίνει πως ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογηθεί με 11.620 ευρώ το 2025. Το ποσό αυτό προκύπτει από 830 ευρώ μεικτά (κατώτατος μισθός)  επί 14. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα είναι στα 10.920 ευρώ. Και σε δεύτερη φάση θα συνυπολογιστούν και τα έτη λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης.

Τα τεκμήρια

Από τις μετέπειτα αυξήσεις του κατώτατου μισθού και μετά το 2025 φαίνεται πως θα επηρεαστούν και τα τεκμήρια. Μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να δουν μια μεταβολή στο τεκμαρτό εισόδημα και αυτή θα είναι η αλλαγή της βάσης σύγκρισης.

Υπενθυμίζεται πως στη φετινή φορολόγηση εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία ίσχυε το εξής: ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου εργαζομένου θεωρούνταν  εξ αρχής η βάση σύγκρισης, ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν προσμετρηθούν τα λοιπά κριτήρια. Ουσιαστικά αυτό λειτουργούσε ως  ως αφετηρία πάνω στην οποία συσσωρεύονταν οι λοιπές προσαυξήσεις προκειμένου να προκύψει το «τελικό» τεκμαρτό εισόδημα.

Τι αλλάζει 

Ωστόσο, τώρα η μεταφορά του μισθολογικού κριτηρίου θα γίνεται στο τέλος της διαδικασίας υπολογισμού και δεν θα «βαραίνει» πάνω στις υπόλοιπες προσαυξήσεις.

Επίσης στα σκαριά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται -σύμφωνα με πληροφορίες-  μια άλλη ρύθμιση για την εξυπηρέτηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων αναφορικά  με τη διαμόρφωση των τεκμαρτών εισοδημάτων προκειμένου να αυξάνονται οι μέσοι ετήσιοι τζίροι των ΚΑΔ. Ο στόχος είναι να μικραίνουν οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των παραπάνω και στους τζίρους που έχουν δηλώσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται πως  η υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρει πως  εάν ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου ξεπεράσει  τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ τότε θα υπολογιστεί μια προσαύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα της τάξης του 5% επί την διαφορά.

Με την  αναπροσαρμογή που θα γίνει προς τα πάνω στους μέσους τζίρους  των ΚΑΔ, θα μειωθούν και οι προσαυξήσεις  που θα γίνουν στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημά του ελεύθερου επαγγελματία.

Επιπλέον το υπουργείο φαίνεται πως σχεδιάζει άλλη μια ρύθμιση που θα προβλέπει μεγάλη διεύρυνση της περιμέτρου των ελευθέρων επαγγελματιών που θα κερδίζουν έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα είχαν μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διέμεναν  σε πόλεις και σε χωριά  που είχαν έως 500 κατοίκους. Τώρα όμως το όριο αυτό τριπλασιάζεται και δικαιούχοι της έκπτωσης 50% στα τεκμήρια θα είναι  οι πολίτες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που έχουν έως 1.500 κατοίκους.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.