Με ρυθμούς χελώνας υποβάλλονται οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, 37 ημέρες μετά το «άνοιγμα» του Taxisnet.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από τις 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν υποβληθεί μόλις 550.000, με 302.000 να είναι μηδενικές, 99.000 να είναι πιστωτικές, με τον μέσο όρο επιστροφής φόρου να ανέρχεται στα 394 ευρώ, ενώ 150.000 είναι χρεωστικές, με τους φορολογουμένους να καλούνται μέχρι στιγμής να πληρώσουν φόρο εισοδήματος 739 ευρώ κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει στο τέλος Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, ήδη, 7,18 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση του φόρου ακινήτου να πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου και τη δέκατη και τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς. Οι φορολογούμενοι, είτε διαφωνούν με τον φόρο εισοδήματος και ακινήτων που πρέπει να πληρώσουν είτε έχουν οι ίδιοι κάνει κάποιο λάθος στη συμπλήρωση των δηλώσεων, θα έχουν τη δυνατότητα εντός Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου -εκτός απροόπτου- να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις, έτσι ώστε να μειώσουν ή ακόμη και να απαλλαγούν από τους φόρους που τους έχουν επιβληθεί.
Ενστάσεις και διαιτησία…
Αναλυτικότερα, η ΑΑΔΕ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις και ενστάσεις για να «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να γίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ απ’ όσους θέλουν να διορθώσουν στοιχεία της ακίνητης περιουσίας στο Ε9 που αυξάνουν τον ΕΝΦΙΑ.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπίσουν λάθη στην αποτύπωση των στοιχείων για τα ακίνητά τους μπορούν να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για την οποία υπενθυμίζεται ότι έχει καταργηθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ. Μετά την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σε περίπτωση που προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως 300 ευρώ.
Αν η μείωση του φόρου είναι πάνω 300 ευρώ θα πρέπει προσκομιστούν στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως, για παράδειγμα, τα συμβόλαια των ακινήτων προκειμένου να ελεγχθούν για να ολοκληρωθεί ο επαναπροσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, σε ό, τι αφορά τον φόρο εισοδήματος, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον λογαριασμό της εφορίας προσφεύγοντας στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), ζητώντας να μειωθεί ο φόρος που τους έχει καταλογισθεί.
Φόρος εισοδήματος
Για τη μείωση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Ωστόσο, φοροτεχνικοί που μίλησαν στη Realnews επισημαίνουν ότι υπάρχουν «έξυπνοι» τρόποι έτσι ώστε να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι αυτό που μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι που είναι και κάτοχοι πιστωτικών καρτών είναι να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 12 άτοκες δόσεις και ταυτόχρονα να κερδίσουν έκπτωση στον επιβαλλόμενο φόρο σε ποσοστό 3%. Και αυτό γιατί η εφορία θα έχει λάβει συνολικά το ποσό από την πιστωτική κάρτα του φορολογουμένου. Ωστόσο, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσει ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων, καθώς, σε περίπτωση καθυστέρησης, θα επιβαρυνθεί με το επιτόκιο που έχει ορίσει η κάθε τράπεζα.
Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Μειωμένο ΕΝΦΙΑ πληρώνουν χιλιάδες πολίτες με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα, 50% μείωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν οι φορολογούμενοι με ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που για τον άγαμο φτάνει μέχρι τα 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε παιδί. Για παράδειγμα, μισό φόρο ακινήτων μπορεί να πληρώσει ένα ζευγάρι που έχει ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα έως 11.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, θα πρέπει η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ. και η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 για τον έγγαμο χωρίς παιδιά ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί και τα 200.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά ή μονογονεϊκή με δύο παιδιά.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους είναι έως 12.000 ευρώ για άγαμους, συν 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί. Και σε αυτή την περίπτωση η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος, όπου ο φορολογούμενος κερδίζει έκπτωση 3% αν τον πληρώσει εφάπαξ, με τον φόρο ακινήτων κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει. Δηλαδή και να πληρώσει κάποιος τον ΕΝΦΙΑ σε μια δόση, δεν θα τύχει έκπτωσης.
Τεκμήρια διαβίωσης
Υπό την απειλή των τεκμηρίων διαβίωσης βρίσκονται και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι και ειδικότερα όσοι προχώρησαν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στην αγορά ακινήτου ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή ή κληρονομιά, με αποτέλεσμα το τεκμαρτό τους εισόδημα να υπερβαίνει το πραγματικό εισόδημα.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν και όσοι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα απέκτησαν ένα αυτοκίνητο. Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι που πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης φορολογούνται για τα τεκμαρτά εισοδήματα και όχι για τα πραγματικά τους. Ουσιαστικά, ακόμη και ένας άνεργος θα πληρώσει φόρους εάν έχει ένα μικρό σπίτι ή ένα αυτοκίνητο στην κατοχή του.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν έως και τις 31/12/1957, ότι δικαιούνται μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, αρκεί να το δηλώσουν στη φορολογική δήλωση που θα κάνουν τις επόμενες εβδομάδες. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους, μία από τις πιο συνήθεις τακτικές που ακολουθείται για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης είναι η ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών, δηλαδή να μπορεί να καλυφθεί η όποια διαφορά ανάμεσα στα τεκμαρτά και στα πραγματικά εισοδήματα με εισοδήματα που αποκτήθηκαν ακόμη και έως πριν από 20 χρόνια.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι στη δήλωση παροχών και επιδομάτων που δεν φορολογούνται, αλλά υπολογίζονται στην κάλυψη των τεκμηρίων. Αναλυτικότερα, προσυμπληρώνονται στη δήλωση για να καλύψουν τεκμήρια και όχι για να φορολογηθούν οι προνοιακές παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το επίδομα ομογενών προσφύγων, καθώς και το επίδομα παιδιού (Α21), όπου αναγράφεται το σύνολο του επιδόματος του έτους ανεξάρτητα από το πότε έγινε η καταβολή του.
Το ίδιο ισχύει και για τις «επιταγές ακρίβειας» που δόθηκαν σαν έκτακτες προσαυξήσεις επιδομάτων και συντάξεων. Εμφανίζονται, αλλά δεν φορολογούνται επίσης και οι εξής παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, όπως είναι το επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς κ.λπ., το διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους, η οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία, νοητική υστέρηση κ.ά., η οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου, η ενίσχυση ατόμων με μεσογειακή -δρεπανοκυτταρική- αναιμία κ.λπ., η ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων, ατόμων με αναπηρία όρασης, με εγκεφαλική παράλυση ή αποθεραπευμένων χανσενικών και των οικογενειών τους.
Ηλεκτρονικές δαπάνες
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι στην κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρους που ισούνται με 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που όφειλαν να συγκεντρώσουν και εκείνων που τελικά κατάφεραν συγκεντρώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ζευγάρια που κάνουν κοινή δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί ο ένας σύζυγος να μεταφέρει στον άλλον «ηλεκτρονικές» δαπάνες για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η «μεταφορά» των ηλεκτρονικών δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλο δεν μπορεί να γίνει εάν έχουν κάνει χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι απαλλάσσονται, μεταξύ άλλων, από την συλλογή αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα όσοι φορολογούμενοι είναι άνω των 70 ετών.
Ανείσπρακτα ενοίκια
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια εάν δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους και δεν προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκαση μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή να έχει υπάρξει επιδίκαση μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της. Επίσης, όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, των δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή των αγωγών που έχουν ασκηθεί. Στην περίπτωση που δεν προσκομιστούν mτα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν τα ανείσπρακτα μισθώματα μόνο με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ανείσπρακτα εισοδήματα από ενοίκια μπορούν να δηλωθούν μόνο από φυσικά πρόσωπα, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, προκειμένου να μη συνυπολογιστούν αυτά στο εισόδημά τους. Αντίθετα, δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από νομικά πρόσωπα, δηλαδή από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Δωρεές χρηματικών ποσών
Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι που έχουν προβεί σε χρηματικές δωρεές άνω των 100 ευρώ σε Δημόσιο, εκκλησίες, ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς κ.ά. ότι τυγχάνουν μείωσης φόρου κατά το 10% της αξίας της δωρεάς. Βασική προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή η έκπτωση φόρου είναι η δωρεά να δίνεται με τραπεζική κατάθεση, όπου αναγράφεται το όνομα του δωρητή σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου.