Σε ένα νέο ΕΝΦΙΑ εξελίσσεται το θέμα με τα μπλοκάκια για την κυβέρνηση, καθώς η εφαρμογή της διάταξης που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό (4387/2016) όχι μόνο δεν «δουλεύει» στην πράξη, αλλά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, με πιο χαρακτηριστικό τη στροφή από τη νόμιμη στη μαύρη εργασία για την αποφυγή των υψηλών εισφορών, των φόρων αλλά και της μείωσης των μισθών.
Οι γκρίζες ζώνες στον τρόπο εφαρμογής της διάταξης για τις εισφορές που θα πληρώνουν τα μπλοκάκια έχουν εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό, πλην όμως, όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι παράγοντες από το υπουργείο Εργασίας, αυτό που εξετάζεται είναι τρόποι για να μπορέσει να εφαρμοστεί η διάταξη ως προς το μοίρασμα των εισφορών σε εργοδότες και εργαζόμενους και όχι η αλλαγή της διάταξης για τον υπολογισμό των εισφορών. Δηλαδή οι διπλές και υπέρογκες εισφορές δεν αλλάζουν.
Οι εισφορές για τα μπλοκάκια αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ και είτε έχουν μόνο μπλοκάκι είτε έχουν και ασφάλιση ως μισθωτοί παράλληλα με το μπλοκάκι, καθώς και τους εργαζόμενους με κύρια ασφάλιση σε Ταμείο μισθωτών (π.χ. ΙΚΑ) και παράλληλη δεύτερη απασχόληση με μπλοκάκι χωρίς να ήταν υποχρεωτική η ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.
Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι:
1. Η απώλεια εσόδων λόγω της μαζικής διαγραφής από τον ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ ακόμη και μετά το πρόστιμο των 100 ευρώ για κλείσιμο βιβλίων. Η λύση που επιλέγουν πολλοί επαγγελματίες είναι να κλείνουν τα βιβλία με ημερομηνία 31/12/2016 ιδίως αν είχαν το 2015 αλλά και το 2016 υψηλό εισόδημα. Ετσι -ακόμη και αν λάβουν ειδοποίηση εισφορών- δεν υποχρεώνονται να πληρώσουν γιατί είναι ανενεργοί. Μπορούν να ξανακάνουν όμως έναρξη. Η εγκύκλιος δεν αναφέρει τίποτε για όσους διακόπτουν και επανεκκινούν δραστηριότητα. Το ερώτημα πολλών είναι: Αν κλείσω με ημερομηνία 31/12/2016 και ξανανοίξω μπλοκάκι τον Ιανουάριο του 2018, για να κόψω μια απόδειξη για όλη τη χρονιά, θα καταβάλω εισφορά για το 2017 που είχα διακόψει ή θα πληρώσω από το 2018 και μετά που θα εμφανίζομαι ενεργός επαγγελματίας;,
2. Ο κίνδυνος ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι» να χάσει το μισθό του αν πάει να διεκδικήσει εισφορές από τον εργοδότη επειδή ο νόμος δεν υποχρεώνει τους εργοδότες να τις καταβάλουν, παρά μόνον αν το ζητήσουν οι εργαζόμενοι! Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) καλούνται να πληρώσουν εισφορές 20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και αν έχουν επικουρικό και εφάπαξ οι εισφορές ανεβαίνουν στο 37,95%.
3. Η μείωση μισθού μετά την καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς. Οι εργοδότες που υπόκεινται σε καταβολή εισφοράς για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και αποδέχονται να αναλάβουν την υποχρέωσή τους το κάνουν μείωση μισθών, σε ποσοστό ίδιο με την εισφορά που αποδέχονται να πληρώσουν!
4. Η εξαφάνιση σχεδόν του 40% της αμοιβής αν οι εργοδότες δεν αποδέχονται την καταβολή της εισφοράς. Για παράδειγμα ένα μηχανικός ή γιατρός με «μπλοκάκι» έχει συνολική εισφορά 37,95%. Αν έχει ένα ή δύο εργοδότες και δεχτούν να συμμετέχουν στην ασφάλιση, τότε θα πρέπει να καταβάλει έκαστος 21,43% της αμοιβής που του δίνει σε εισφορές και ο εργαζόμενος να πληρώνει το υπόλοιπο 16,52%.
5. Η παγίδα επιβολής εισφορών για τους μισθωτούς που έχουν «μπλοκάκι» και δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές στο ΟΑΕΕ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές μόνον εφόσον είχαν εισόδημα από «μπλοκάκι» για το 2015 ή το 2016.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος