Εισιτήριο εξόδου από ΔΕΚΟ και τράπεζες με όρια ηλικίας που ξεκινούν ακόμη και από το 50ό έτος παίρνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, και μάλιστα πολλοί εξ αυτών με διπλό κέρδος στην περίπτωση που συνταξιοδοτηθούν με κίνητρα εθελουσίας εξόδου.
Το δέλεαρ είναι σημαντικό, καθώς η οικειοθελής αποχώρηση, πέραν του ποσού αποζημίωσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι, συνοδεύεται με έξτρα αποζημίωση που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τους 45 μισθούς.
Δεν λείπουν όμως και οι παγίδες, τις οποίες δεν πρέπει να αγνοήσουν οι εργαζόμενοι. Μπορεί, λοιπόν, το δέλεαρ να είναι σημαντικό, πλην όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν, θα υποχρεωθούν να μείνουν για 5 ή και για 10 χρόνια εκτός εργασίας μέχρι να έρθει η ώρα να υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης.
Ακόμη χειρότερα αν δεν έχουν και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης που τους κατοχυρώνει με σύνταξη πριν από τα 67, τότε θα πρέπει να σπεύσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και να κλειδώσουν τις προϋποθέσεις που τους επιτρέπουν να συνταξιοδοτηθούν μεν αργότερα αλλά σε κάθε περίπτωση πριν το 67ο έτος με πλήρη σύνταξη.
Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις στα όρια συνταξιοδότησης 150.000 και πλέον ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, όπως και σε άλλα ειδικά ταμεία, δημιουργούν τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων από τους οποίους άλλοι κερδίζουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα, ενώ υπάρχουν και πολλοί που μπορεί να βγουν ζημιωμένοι.
– Κερδισμένοι από τα κίνητρα εθελουσίας εξόδου είναι όσοι έχουν συμπληρώσει 25 ή και περισσότερα χρόνια ασφάλισης έως το 2012 και μέχρι τις 18/8/2015 έκλεισαν οι μεν γυναίκες το 50ό έως 55ο έτος (με ανήλικο τέκνο έως το 2012), οι δε άνδρες τα 35 χρόνια εργασίας.
Σε αυτές, και όχι μόνο, τις περιπτώσεις η έξοδος στη σύνταξη είναι πιο συμφέρουσα λύση αυτή τη στιγμή με το μπόνους της εθελουσίας εξόδου.
– Κερδισμένοι είναι επίσης όσοι έχουν πιάσει την ηλικία εξόδου που προβλέπουν οι παλιές διατάξεις, ακόμη και αν δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνιο ασφάλισης για να κλειδώσουν τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως το 2012. Σε αυτή την περίπτωση τη λύση δίνει η αναγνώριση πλασματικών ετών που συμπληρώνουν με 4 και 5 έτη επιπλέον το συντάξιμο χρόνο κάθε ασφαλισμένου.
– Οφέλη έχουν επίσης και όσοι έχουν περάσει το 60ό έτος ή το συμπληρώνουν μέσα στα επόμενα 2-3 έτη (κυρίως άνδρες), καθώς μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα για να μην χάσουν τα κίνητρα της εθελουσίας εξόδου και να αναγνωρίσουν έως και 7 πλασματικά έτη, ώστε στα 62 τους να έχουν συνολικά 40 έτη και να πάρουν πλήρη σύνταξη.
– Όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1993 θα πρέπει να σταθμίσουν τις αποφάσεις τους καθώς αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν με δέλεαρ τους έξτρα μισθούς της εθελουσίας εξόδου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν συμπληρώσουν 40 χρόνια εργασίας, θα μείνουν υποχρεωτικά έως τα 67 για να πάρουν σύνταξη.