Συντάξεις: Πώς η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης “ροκανίζει” την αύξηση

συντάξεις

Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) «ροκανίζει» έως και το 1/3 της αύξησης στις συντάξεις των ασφαλισμένων.

Σημειώνεται δε πως στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων αναγράφονται η ΕΑΣ (Ν. 3863/10, Ν. 3865/10) και η έναντι ειδικής εισφοράς (άρθρο 29 Ν. 3986/11).

Διευκρινίζεται πως η κατάργηση αφορά στη δεύτερη περίπτωση (φορολογική) που είναι και τα λιγότερα χρήματα σε σχέση με την πρώτη (ασφαλιστική).

Ποιες είναι οι παρενέργειες της ΕΑΣ στις συντάξεις

Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” παραθέτει ένα παράδειγμα με τις «παρενέργειες» που έχει η εφαρμογή της ΕΑΣ στις συντάξεις:

Δεν επιβαλλόταν Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) σε ασφαλισμένο του οποίου η σύνταξη είναι έως και 1.400 ευρώ. Μετά την αναπροσαρμογή (7,75%) διαμορφώνεται στα 1.508,5 ευρώ, οπότε προκύπτει επιπλέον φόρος 25 ευρώ και επιβάλλεται 45 ευρώ ΕΑΣ (3% στο σύνολο των αποδοχών) και επιπλέον 7 ευρώ υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Δηλαδή από τα 108,56 ευρώ της αύξησης παρακρατούνται τα 77 ευρώ, ήτοι το 71% της αύξησης. Αντί για αύξηση 7,75%, στην τσέπη κατέληξε μόλις το 2,20%. Δηλαδή ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας δεν είχε καμία κάλυψη από τον πληθωρισμό καθώς οι αυξήσεις προκάλεσαν ντόμινο φορολόγησης και κρατήσεων. Και μπορεί η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης να καταργήθηκε, αλλά η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων παραμένει.

Η παρακράτηση

Συγκεκριμένα, η παρακράτηση:

 

 

 

Exit mobile version