Quantcast
Συντάξεις: Ποιοι απόστρατοι θα λάβουν αναδρομικά 27 μηνών - Αναλυτικά τα ποσά - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Ποιοι απόστρατοι θα λάβουν αναδρομικά 27 μηνών – Αναλυτικά τα ποσά

δημοσιεύτηκε:

«Πράσινο φως» για την καταβολή αναδρομικών 27 μηνών στους απόστρατους από τις διαφορές κρατήσεων που προέκυψαν επ’ ωφελεία τους στις κύριες συντάξεις, εξαιτίας της κατάργησης των περικοπών του νόμου 4093 από τα μερίσματά τους, ανάβουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Τα ποσά που έχουν λαμβάνειν κυμαίνονται ενδεικτικά από 1.296 ευρώ έως 2.619 ευρώ και προέρχονται από το γεγονός ότι η μείωση του νόμου 4093 -ειδικά για τις κύριες συντάξεις των αποστράτων- επιβάλλεται από τον Απρίλιο του 2023 και μετά, χωρίς να συνυπολογίζεται και το ποσό του μερίσματος που εισπράττουν.

Στην πράξη, από τη στιγμή που τα μερίσματα δεν έχουν τη μείωση του νόμου 4093, το ποσό που απομένει για την ίδια κράτηση είναι μόνον η κύρια σύνταξη και σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις το ποσοστό μείωσης είναι μικρότερο από πριν.

Για πρώτη φορά σε επίσημη απάντηση του υπουργείου στη Βουλή, με ημερομηνία 5/9/2024, την οποία δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος», αναγνωρίζεται η υποχρέωση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε επανυπολογισμό των κρατήσεων του νόμου 4093 μόνον για τις κύριες συντάξεις και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το άθροισμά τους με τα μερίσματα, «ώστε να αποδοθούν στους ενδιαφερομένους τυχόν αναδρομικά ποσά», όπως αναφέρεται στην απάντηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου.

Το θέμα του επανυπολογισμού των κρατήσεων του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις των αποστράτων, όπως και των οφειλόμενων αναδρομικών εκ μέρους του ΕΦΚΑ, είχε αναφερθεί από τις αρχές του 2024 σε δημοσιεύματά του Ελεύθερου Τύπου και με σχετικό έγγραφο του ΕΦΚΑ που θ’ απαντούσε από τον Οκτώβριο του 2023 στους απόστρατους της Αεροπορίας ότι δικαιούνται αναδρομικά από τις μικρότερες κρατήσεις στις συντάξεις τους.

Η απάντηση του υπουργείου ήρθε κατόπιν σχετικής επιστολής από τις Ενώσεις Αποστράτων Κρήτης, που κατέθεσε με αναφορά του στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου, Λ. Αυγενάκης. Στην απάντησή του, ο κ. Τσακλόγλου, αφού επικαλείται το έγγραφο του ΕΦΚΑ, αναγνωρίζει ότι οι απόστρατοι έχουν λαμβάνειν αναδρομικά από τη διόρθωση των κρατήσεων του νόμου 4093 προς τα κάτω και ότι ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει τη διαδικασία του επανυπολογισμού των εν λόγω κρατήσεων, ώστε να πληρωθούν στη συνέχεια τα ποσά.

Τα αναδρομικά που οφείλονται είναι από το διάστημα που καταργήθηκε η μείωση του νόμου 4093/2012 στα μερίσματα, ήτοι από 1ης/1/2021 μέχρι 31/3/2023, οπότε και οι κρατήσεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και για τις κύριες συντάξεις. Στην πράξη, πολλοί απόστρατοι είδαν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους από τον Απρίλιο του 2023 και μετά, λόγω της μείωσης των κρατήσεων από αυτόν τον μήνα και εφεξής, αλλά μένουν σε εκκρεμότητα τα αναδρομικά, καθώς οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις ισχύουν από το 2021, που εφαρμόστηκε και η κατάργηση της περικοπής στα μερίσματα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μετά και την απάντηση του υπουργείου Εργασίας, ο χρόνος απόδοσης των αναδρομικών στους απόστρατους αρχίζει να μετρά αντίστροφα και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ότι στις αρχές του 2025 τα οφειλόμενα ποσά θα έχουν αποδοθεί από τον ΕΦΚΑ στους δικαιούχους.

Οπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Τσακλόγλου: «Απαιτείται επανυπολογισμός των περικοπών των ν. 4093/2012 για το χρονικό διάστημα από 1ης.1.2021 έως 31.3.2023 επί του αθροίσματος των καταβαλλόμενων συντάξεων, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται το ποσό του μερίσματος, και να υπολογιστούν και να αποδοθούν στους ενδιαφερομένους τυχόν αναδρομικά ποσά. Δεδομένου ότι η ως άνω αντιμετώπιση είναι σύνθετη και εξαρτώμενη από το ύψος των μερισμάτων και δεδομένου ότι αυτή αφορά άνω των 45.000 δικαιούχων, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία, έχουν προβεί σε ενέργειες για τη δημιουργία μηχανογραφικής εφαρμογής για την επίλυση του θέματος».

Πόσα είναι τα αναδρομικά

Τα αναδρομικά είναι ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης και το αν μετά την αφαίρεση του μερίσματος από το άθροισμα η κύρια σύνταξη μένει στην ίδια κλίμακα κρατήσεων του νόμου 4093 ή πέφτει σε μικρότερη.

Για παράδειγμα:

Απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.940 ευρώ και άθροισμα 2.528 ευρώ μαζί με το μέρισμα είχε μείωση 15% και έχανε 291 ευρώ στην κύρια σύνταξη. Χωρίς το μέρισμα, η μείωση του νόμου 4093 πέφτει στο 10% αντί 15% για την κύρια σύνταξη και έχει αύξηση 97 ευρώ, με αναδρομικά 2.691 ευρώ.

Απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.490 ευρώ και άθροισμα 1.888 ευρώ μαζί με το μέρισμα είχε μείωση 10% και έχανε 149 ευρώ. Χωρίς το μέρισμα, η μείωση πέφτει στο 5% και έχει αύξηση 74,5 ευρώ, με αναδρομικά 2.025 ευρώ.

Απόστρατος με κύρια σύνταξη 950 ευρώ και άθροισμα 1.120 ευρώ μαζί με το μέρισμα είχε μείωση 5% και έχανε 48 ευρώ. Χωρίς το μέρισμα, η μείωση μηδενίζεται, γιατί η σύνταξη είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ που ξεκινά να επιβάλλεται η κράτηση του νόμου 4093. Ως εκ τούτου, προκύπτει αύξηση σύνταξης κατά 48 ευρώ, με αναδρομικά 1.296 ευρώ.

Προσοχή:

*Η αύξηση από τη μείωση των κρατήσεων περνάει απευθείας στις συντάξεις για όσους απόστρατους δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ για όσους διατηρούν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς η αύξηση περνάει στο ποσό της προσωπικής διαφοράς.

*Στις περιπτώσεις που οι κύριες συντάξεις εξακολουθούν να είναι στην ίδια κλίμακα περικοπών, χωρίς να υπολογίζεται το μέρισμα, οι κρατήσεις μένουν ίδιες και ο απόστρατος παίρνει τα ίδια ποσά.

Αυξήσεις και αναδρομικά αποστράτων από το κούρεμα στη μείωση του νόμου 4093

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.