Συντάξεις χηρείας: Τα σενάρια για το “ψαλίδισμα” σε 60.000 δικαιούχους

συντάξεις

Οι συντάξεις χηρείας είναι ένα από τα θέματα που εκκρεμούν και αποτελούν «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν περικοπεί σε αντίθεση με τον δημόσιο και τον ΟΓΑ αποτελεί εκκρεμότητα εδώ και  4 χρόνια.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές όλο αυτό το διάστημα και στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια προκειμένου οι 60.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα να μην βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με όσα εξηγούν οι ειδικοί, μία πρώτη πρωτοβουλία θα αφορά στις αναδρομικές μειώσεις ώστε οι χήρες/οι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα και να διευκολυνθούν με την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων σε πολλές δόσεις.

Επίσης εξετάζονται τα εξής:

Επίσης στο πλαίσιο της προωθούμενης διάταξης αναμένεται να γίνουν και διορθώσεις σε δύο βασικά θέματα:

Σήμερα οι συνταξιούχοι χηρείας με παιδιά δεν θεωρούνται μονογονεική οικογένεια με αποτέλεσμα να μην έχουν φορολογικές απαλλαγές και να μη λαμβάνουν επιδόματα η παροχές  με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια όπως οι λοιπές μονογονεικές οικογένειες. Αυτή η αδικία αναμένεται να διορθωθεί.

Επίσης άδικη μεταχείριση θεωρείται και η περίπτωση  συνταξιούχων του  ΟΓΑ με σύνταξη χηρείας από άλλο Ταμείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έχουν διπλή περικοπή, καθώς χάνουν άμεσα το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης του ΟΓΑ και το 50% της σύνταξης χηρείας μετά την πρώτη τριετία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν με μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα είχαν αν αποποιούνταν εξαρχής τη σύνταξη χηρείας.

Exit mobile version