Σχέδιο διαγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία για τους φορολογουμένους που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα στηριχθεί στην ενεργοποίηση σχετικής διάταξης που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και αφορά την ταχεία διευθέτηση μικρο-οφειλών, αλλά εφόσον αυτές συμπεριλαμβάνουν και χρέη προς τράπεζες ή άλλους ιδιώτες πιστωτές.
Δεν επιτρέπεται, δηλαδή μονομερώς η διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει χρέη και προς τις τράπεζες ή άλλους ιδιώτες πιστωτές.
Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση αυτή, αφορά οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ.
Ειδικότερα, ο οφειλέτης για να υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο, εφόσον πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης δεν διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και δεν έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.
2. Τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία είτε ως δικαιούχου είτε ως συνδικαιούχου συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων του σε πιστωτικά ιδρύματα δεν υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ.
3. Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτησή του συνιστούν το σύνολο των υποχρεώσεών του.
4. Το ύψος των οφειλών του δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ μαζί με τους τόκους, τα έξοδα και προσαυξήσεις.
5. Δεν υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
6. Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημέρα της επικύρωσης είναι μηδενικά.
7. Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Η απόφαση του δικαστηρίου θα προβλέπει σε πρώτη φάση την προσωρινή απαλλαγή του χρέους για 18 μήνες και αν στο διάστημα αυτό δεν αυξηθούν τα εισοδήματά του, τότε θα κερδίζει την πλήρη διαγραφή.