Στον «αέρα» η καταβολή συντάξεων Μαρτίου

Tης Σίσσυς Σταυροπιερράκου

 

Σε συναγερμό βρίσκονται οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η δραματική υστέρηση των εσόδων δημιουργεί κίνδυνο ακόμα και για την ομαλή καταβολή των συντάξεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», ο μεγάλος φόβος γεννάται για τις συντάξεις Μαρτίου που θα πρέπει να καταβληθούν τον Φεβρουάριο, ενώ ορισμένοι παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμο όλο το επόμενο τετράμηνο .

Ήδη το ΙΚΑ που βρίσκεται στο “κόκκινο” προχώρησε σε συναλλαγές repos 10 ημερών για την άντληση 135 εκατομμυρίων ευρώ και σε έκτακτη επιχορήγηση 150 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  για να καταβάλλει  τις συντάξεις.

Από το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κατάσταση χαρακτηρίζεται,για πρώτη φορά, οριακή.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι γίνεται λόγος ακόμα και για ολιγοήμερη καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, στην περίπτωση που λόγω των συνθηκών δεν εξευρεθούν ή δεν αποδεσμευτούν έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια.

«Αυτό το σενάριο μπορεί να είναι υπαρκτό αλλά θα είναι καταστροφικό. Πρέπει να εξαντληθούν όλοι οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης, πριν φτάσουμε έστω και σε ολιγοήμερη καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων. Σε περιπτώσεις που συνέβη κάτι αντίστοιχο, υπήρξε μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων» αναφέρει στην «Αγορά» υψηλόβαθμος παράγοντας της κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται δύο είναι τα κλειδιά που θα καθορίσουν τις εξελίξεις:
1. Η συμμετοχή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού εάν ενταχθούν άλλοι 100.000 οφειλέτες οι δυσκολίες εξανεμίζονται. Ωστόσο η κόπωση που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

2. Η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η καθίζηση που παρατηρείται μεσοσταθμικά κατά 20% από τον Οκτώβριο και μετά έχει δημιουργήσει μία επιπλέον τρύπα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η τρύπα συνεχώς διευρύνεται οπότε για να κλείσει πρέπει να υπάρξει θεαματική βελτίωση των εσόδων.

Από τη στιγμή που δεν υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση στις δόσεις και καθίζηση στα έσοδα, τότε τα περιθώρια για την ομαλή καταβολή των συντάξεων θα περιοριστούν.

Αυτή τη στιγμή οι διοικήσεις των ταμείων εξετάζουν όλα τα εναλλακτικά μέσα αφού θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να καταβάλλουν χωρίς προβλήματα τις συντάξεις όχι μόνο μέσα στο 2015 αλλά και για όσο καιρό θα συνεχίζεται η μείωση των εσόδων.

Τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι έχουν πέσει οι ακόλουθες προτάσεις:

1. Αναστολή πληρωμής μέρους των οφειλών που πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες της υγείας. Ενδεικτικά το Ταμείο των δημοσίων υπάλληλων (ΟΠΑΔ), κάθε μήνα δίνει περίπου 78.000.000 ευρώ ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που καταβάλλει στους 1.600.000 ασφαλισμένους του.

2. Αξιοποίηση των πιστώσεων που διατίθενται από το Υπουργείο σε άλλους φορείς στο πλαίσιο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σε αυτή την περίπτωση διερευνάται η μεταφορά πιστώσεων από τον ΟΑΕΔ καθώς το 2015 έχει έσοδα που προσεγγίζουν το 1 δις.

3. Αξιοποίηση μέρους των αποθεματικών με τη ρευστοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας. Τα περιουσιακά στοιχεία του ΙΚΑ είναι 3 δις ενώ ο ΟΑΕΕ είναι μηδενικά με εξαίρεση τα 230 εκατομμύρια που έχουν τα μικρότερα επικουρικά που έχουν ενταχθεί στον οργανισμό.

4. Σπάσιμο του ασφαλιστικού κουμπαρά του ΑΓΑΓΕ. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση να μη σπάσει μέχρι το 2019 .
Υπηρεσιακοί παράγοντες επιμένουν για τη χρήση των αποθεματικών για να κλείσουν οι «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το 2015-2016
5. Άντληση προκαταβολών από την κρατική χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών εκτινάχθηκε στα 741 εκατ. Ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι με την «τρύπα» του τελευταίου τριμήνου, το ταμειακό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χρειάστηκε η αποδέσμευση 300 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό του Προϋπολογισμού, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ταμείων.

Παράλληλα τα  ταμεία, εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της σημαντικής μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, περιόρισαν δραματικά και τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι να διαθέτουν πλέον μόλις 435 εκατ. ευρώ από 2,155 δισ. ευρώ που κατείχαν το 11μηνο του 2013. Διαπιστώνεται δηλαδή μείωση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων της τάξης του 79,8%, μέσα σε ένα χρόνο.

Και αυτό, ενώ οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, περιόρισαν τις δαπάνες τους κατά 7,6%, ήτοι από 36,088 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2013, σε 33,36 δισ. ευρώ το εξεταζόμενο διάστημα.

Μάλιστα, η μείωση των κοινωνικών παροχών ήταν της τάξης του 5,7%, με σημαντικότερο τον περιορισμό των παροχών ασθένειας κατά 20,7% (3,92 δισ. ευρώ από 4,94 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2013), ενώ ακολούθησαν οι δαπάνες για συντάξεις, περιορισμένες κατά 2,4% (23,13 δισ. ευρώ έναντι 23,69 δισ.).

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αγορά»

 

Exit mobile version