Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εργασίας οι τίτλοι κτήσης

Στην κωδικοποίηση των περιπτώσεων που δημιουργούν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση για όσους αμείβονται με «τίτλους κτήσης» προχωρά το υπουργείο Εργασίας.

Πιθανότατα με νέα εγκύκλιο, που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα, το υπουργείο θα συγκεκριμενοποιεί το ειδικό αυτό κεφάλαιο που παραμένει «θολό».

Όπως είπε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος στη Βουλή, περιπτώσεις εργαζομένων που αμείβονται με τίτλους κτήσης για τελείως περιστασιακές εργασίες δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Η υπουργική απόφαση της 30ης Δεκεμβρίου του 2016 αναφέρει πως για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης, αλλά – όπως διευκρινίζεται – αυτό ισχύει για όσους έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.

Μπούσουλας για τους τεχνοκράτες του υπουργείου είναι το καθεστώς που ίσχυε και πριν τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο (4387 του 2016). Για παράδειγμα, όσοι δεν είχαν την υποχρέωση να τηρούν βιβλία, δεν είχαν και την υποχρέωση να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Αντίθετα, αν αποδεικνύεται διαρκής επαγγελματική σχέση ή αν ασκείται δραστηριότητα που υπάγεται σε ασφάλιση, τότε ο συναλλασσόμενος θα πρέπει να πληρώσει εισφορές.


Exit mobile version