Στα 7 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» της εφορίας που λήγει παραμονή Πρωτοχρονιάς

Έσοδα 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους αναζητά ο προϋπολογισμός, προκειμένου να διατηρηθεί η υπέρβαση η οποία καταγράφεται στο εντεκάμηνο τροφοδοτώντας την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ακόμα όμως και αν κόψει δραματικά φόρα ο ρυθμός αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% που προβλέπει το Μνημόνιο δεν φαίνεται να απειλείται ενώ η επιβεβαίωση της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για πλεόνασμα κοντά στο 1,1% του ΑΕΠ είναι πλέον πολύ κοντά.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εντεκάμηνο δείχνουν ότι τον Νοέμβριο οι εισπράξεις υπερέβησαν τους στόχους αλλά με σαφώς μικρότερο ποσοστό έναντι των εντυπωσιακών επιδόσεων Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν εισπράξεις καθαρών εσόδων τον Νοέμβριο 4,544 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,474 δισ. ευρώ με την υπέρβαση να περιορίζεται σε 1,56%. Τον Οκτώβριο η υπέρβαση ήταν 22,65%!

Στο εντεκάμηνο οι εισπράξεις φτάνουν τα 44,585 δισ. ευρώ με υπέρβαση κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου των 42,145 δισ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο, ο στόχος αφορά σε είσπραξη εσόδων 6,962 δισ. ευρώ, καθώς μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων απαιτούν να μπει βαθιά το χέρι στις τσέπες των φορολογούμενων.

Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων να έχουν την τιμητική τους. Θα κοστίσουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 1,092 δισ. ευρώ αν δεν μεσολαβήσει νέα εκτόξευση κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες, ενώ περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποδώσει η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Στον λογαριασμό του Δεκέμβρη έρχεται να προστεθεί, σύμφωνα με το Euro2day.gr, και περίπου 1 δισ. ευρώ προσδοκώμενων εισπράξεων από τον ΦΠΑ, μετά και την αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% η οποία φαίνεται να έχει επιδράσει καθοριστικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα εως τις 31 Δεκεμβρίου, η εφορία καλεί:

-5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων. Τα τέλη κυκλοφορίας έχουν αναρτηθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδας στο Taxisnet και είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Οριακές αλλαγές υπάρχουν μόνο για τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου καθιερώθηκε πλέον ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση την πρώτο έτος κυκλοφορίας σε χώρα της Ε.Ε και όχι το πρώτο έτος κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Έτσι, υπάρχουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για 31.854 αυτοκίνητα και μειώσεις για 41.978 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν να εξοφλήσουν εφάπαξ –κυρίως κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους καρτών- τον ΕΝΦΙΑ του 2016, ήδη από τον Σεπτέμβριο όταν έτρεχε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν περισσότερα από 1 δις ευρώ , ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40% των ετήσιων εσόδων ( 2,650 δισ. ευρώ) από ΕΝΦΙΑ . Για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως οι δόσεις συνεχίζουν να τρέχουν έως τον Ιανουάριο, καθώς τον Δεκέμβριο εξοφλείται η τέταρτη από τις πέντε προγραμματισμένες δόσεις .

Στο φορολογικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν ακόμα οι προθεσμίες υποβολής δήλωσης και απόδοσης ειδικού φόρου πολυτελείας (έως τις 27 Δεκεμβρίου), η υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα και τόκους (28 Δεκεμβρίου) και η υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία (30 Δεκεμβρίου).


Exit mobile version