Σπίτια και φθηνά δάνεια: Τι σχεδιάζεται

δάνεια

Το επόμενο διάστημα θα “τρέξει” το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που θα απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 25 ετών έως 50 ετών και στο πλαίσιο αυτού οι συμμετέχοντες θα πάρουν φθηνό  στεγαστικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο  μεσοσταθμικά για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης σε αυτό θα είναι τα εξής:

Σημειώνεται δε πως οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα έχουν άτοκο το 50% του δανείου που θα λάβουν, ενώ το υπόλοιπο θα δίνεται με έντοκο τραπεζικό δανεισμό. Επίσης επισημαίνεται πως σε 75% θα ανέρχεται το ποσοστό του άτοκου δανείου για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες.  Διευκρινίζεται πως οι δικαιούχοι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2»  θα μπορούν να αγοράσουν  ακίνητα με αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ, έως 150 τ.μ, κατασκευής έως το 2007. Πάντως μέχρι και 190.000 ευρώ θα  είναι το ποσό που μπορούν να πάρουν οι δικαιούχοι και αυτό καλύπτει  έως και το 90% του συμβολαίου.  Και η διάρκεια  του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

Για το «Σπίτι μου 1»

Υπενθυμίζεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι μου 1» για την αγορά πρώτης κατοικίας διαμορφώνονταν στο 1 δισ. ευρώ και σε αυτό μπορούσαν να συμμετάσχουν 10.000 νέοι  και νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 39 ετών. Οι παραπάνω έπαιρναν χαμηλότοκα δάνεια ή άτοκα με την προϋπόθεση  ότι δεν διέθεταν  κάποιο άλλο ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους. Τα ανώτατα όρια εισοδήματος ταυτίζονταν  με τα όρια που καθορίζονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Ποια άλλα προγράμματα θα “τρέξουν”

Επίσης η κυβέρνηση υλοποιεί και άλλα προγράμματα για τη στέγη.  Αναλυτικά:

1.«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

Είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών το οποίο αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες κατοικίας, κύριας ή δευτερεύουσας. Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ και από τα χρήματα αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατ. ευρώ από τραπεζικά κεφάλαια. Επίσης το 100% φτάνει το ποσοστό επιδότησης του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους τους δικαιούχους. Ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος, χρηματοδοτούνται οι δαπάνες που αφορούν:

Στα 25.000 ευρώ μπορεί να ανέλθει το ποσόν του δανείου και η διάρκειά του είναι από τα 3 έτη έως τα 7 έτη.

2. «Κάλυψη» 

Με το  πρόγραμμα αυτό αξιοποιούνται ιδιωτικές κατοικίες  που είχαν διατεθεί για στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο των προγραμμάτων  «ESTIA II» και του «ESTIA 2021» μετά την λήξη των συμβάσεων. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 21,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό 400 νοικοκυριά ηλικίας 25-39 ετών που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια .

Το «Κάλυψη» καλύπτει την δαπάνη μίσθωσης της κατοικίας για 3 έτη και ο στόχος του  προγράματος είναι να στεγαστούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάτοχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με προτεραιότητα τους μονογονείς, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν μίσθωσης με το οποίο η κατοικία είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIA II» και «ESTIA 2021».Επίσης με το πρόγραμμα αυτό καλύπτονται και  δαπάνες που αφορούν τις επισκευές φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα.

3.«Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους»

Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό ύψους 10.000.000 ευρώ ανά διετία και αυτό αφορά την άμεση μετάβαση αστέγων σε αυτόνομη διαβίωση, παρέχοντας υπηρεσίες στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, εργασιακής επανένταξης και διασύνδεσης με τις υπάρχουσες πολιτικές επιδοματικές στήριξης. Σκοπός του «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους» είναι να στηριχθούν άτομα και οικογένειες  που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης. Και οι δράσεις που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος είναι κυρίως:

Με τη νέα πρόσκληση αυξάνεται ο προϋπολογισμός σε 15. εκατ ευρώ ανά διετία και εκτιμάται πως θα αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών σε 700 από 558 που αναμένεται να ωφεληθούν από το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Κατ΄επέκταση, αυξήθηκαν και οι προβλεπόμενες δαπάνες ενοικίου και εντάχθηκαν δύο νέες κατηγορίες ωφελουμένων (επαπειλούμενη στέγαση και στέγη παραχωρημένη από Δημόσιο).

Σημειώνεται δε πως στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετέχουν και φορείς  του υπουργείου Υγείας που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη, στην  αντιμετώπιση και επανένταξη εξαρτώμενων ατόμων, ενώ αυτό εμπλουτίζεται με την εισαγωγή του θεσμού του Υποστηρικτή Ομοτίμων, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη ενεργοποίηση των ωφελουμένων.

 

 

Exit mobile version