Σοκ για 150.000 ασφαλισμένους! Σύνταξη μετά από 2 έως 12 χρόνια

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Κλείνει οριστικά η πόρτα της πρόωρης συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς μετά και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται εντός της εβδομάδας να κατατεθούν οι σχετικές διατάξεις.

Οι νέες παρεμβάσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αναμένεται να εγκλωβίσουν στην αγορά εργασίας περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 2 έως και 12 επιπλέον χρόνια.

Μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι μητέρες ανηλίκων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άντρες σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ – τράπεζες) με 25ετία, μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες με 35ετία, δημόσιοι υπάλληλοι με 25 χρόνια ασφάλισης και ιδιαίτερα γονείς ανηλίκων.

Στο πακέτο μέτρων με τα προαπαιτούμενα προβλέπεται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων – ειδικών ορίων ηλικίας αρχής γενομένης από 1/7/2015 ώστε από το 2023 να βγαίνουν όλοι με πλήρη στα 67 με 15 έτη ή στα 62 με 40 έτη και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.

Τα όρια ηλικίας προβλέπεται να αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αν και υπάρχουν σενάρια που θέλουν επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο διασώζονται βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες παιδιών ανίκανων για εργασία, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι, αλλά και όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 30/06/2015.

Υπολογίζεται πως 130.000 ασφαλισμένοι έχουν «κλειδώσει» και τον χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας κι ενδεχόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων τους χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως «παράνομη πράξη».

Θίγονται, ωστόσο, όσοι μπορούσαν να φύγουν μόνο με το χρόνο ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας. Γι αυτούς προβλέπεται η προσθήκη των εξαμήνων να ξεκινήσει από τον Γενάρη με όριο τα 58 (εφ’ όσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55).

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως οι διατάξεις «ακουμπούν» εργαζόμενους σε δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα παλιούς ασφαλισμένους, ενδεχομένως και ένστολους, που φεύγουν χωρίς όριο ηλικίας με 25ετία.

Στους μεγάλους χαμένους της μεταρρύθμισης συγκαταλέγονται και όσοι είχαν τη δυνατότητα – κυρίως μητέρες – να συνταξιοδοτηθούν με το ειδικό καθεστώς των γονέων σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα.

Exit mobile version