Σκυλακάκης: Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η διάταξη για επιβολή τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή – Πού κυμαίνεται η τιμή του ρεύματος σήμερα

Θοδωρής Σκυλακάκης

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την επιβολή τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μηνός  Αυγούστου, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εκδήλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην ίδια διάταξη θα περιληφθεί η μόνιμη ρύθμιση για την αντιμετώπιση εκτάκτων κρίσεων στην αγορά ενέργειας όπως αυτή που διανύουμε τώρα, πρόσθεσε ο υπουργός επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ.

Ακολούθως και αφού οριστεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εν λόγω ρύθμιση θα τεθεί στον νέο Επίτροπο Ενέργειας καθώς η παρέμβαση αυτή κινείται στα όρια της σχετικής Οδηγίας. Η οποία επιτρέπει παρεμβάσεις στην αγορά αλλά με πολύ πιο αυστηρές προϋποθέσεις που δεν εμπίπτουν στην τωρινή εικόνα της αγοράς. Ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης δεν είναι αποδεκτό να επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι το φαινόμενο της εκτόξευσης των τιμών χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές στην Κεντρική Ευρώπη όπου οι διασυνοριακές διασυνδέσεις είναι πολύ πιο ισχυρές σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας. «Όταν υπάρχουν ακραίες καταστάσεις πρέπει να υπάρχουν και εργαλεία παρέμβασης» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα οπότε θα είμαστε πιο κοντά στο τέλος του μήνα και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου στην οποία βασίζονται τα «πράσινα» τιμολόγια του Αυγούστου. Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου, αφού γνωστοποιηθούν από τους προμηθευτές τα τιμολόγια του ερχόμενου μήνα.

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι  τιμές χονδρικής

Πάνω από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα βρίσκεται σήμερα η τιμή χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα  euenergy.live η τιμή χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας καταγράφει σήμερα μια αύξηση της τάξεως του 10%  και ανέρχεται στα 154.29 ευρώ ανά μεγαβατώρα  από 140.51 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.  Σημειώνεται δε πως η ανώτατη τιμή ρεύματος έφτασε σήμερα στα 471,86 ανά μεγαβατώρα .

Έρχεται μηχανισμός καταπολέμησης των ανατιμήσεων

Το επόμενο βήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  σύμφωνα με πληροφορίες είναι να θεσπιστεί ένας  μηχανισμός  για την καταπολέμηση των ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας. Αυτός θα λειτουργήσει στο πρότυπο του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά την ενεργειακή κρίση και αυτό δεν αποκλείεται να γίνει από τον Σεπτέμβριο όταν το υπουργείο θα έχει πάρει τη σχετική έγκριση από  την Κομισιόν.

Επίσης επισημαίνεται πως ο μηχανισμός αυτός θα παρεμβαίνει όταν οι τιμές  ρεύματος θα “εκτοξεύονται “και  θα παρατηρούνται στρεβλώσεις στην αγορά όπως συμβαίνει τις τελευταίες 10 ημέρες  που υπάρχουν μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις τιμών στην χονδρική.

 

 

 

 

 

Exit mobile version