Σκρέκας: Θα συνεχίσει να υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος;

Για το εάν θα συνεχίσει να υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από δημοσιογράφο τηλεοπτικής εκπομπής του ΣΚΑΙ.

“Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι κάποιο τέλος, δεν είναι κάποιος φόρος που θα μπορούσε το κράτος να τον αφαιρέσει ή να τον αναστείλει. Είναι το κόστος της ενέργειας. Απλά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησε από όλους τους προμηθευτές για να μπορεί να γίνεται έλεγχος και για να μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει πόση είναι αυτή η αύξηση να υπάρχει συγκεκριμένη και διακριτή αυτή η επιπλέον χρέωση έτσι ώστε να μπορεί καθένας να καταλάβει τι συμβαίνει”, απάντησε .

Kαι συνέχισε λέγοντας ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής μεταβάλλεται ανάλογα με την χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας .Δηλαδή όταν αυξάνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής αυξάνεται και η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν μειώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, μειώνεται και η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

“Εμείς με βάση αυτό, δηλαδή τη ρήτρα αναπροσαρμογής- ερχόμαστε και επιδοτούμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών”, συμπλήρωσε.

Για τις επιχειρήσεις


Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις. ” Τις επιχειρήσεις ξεκινήσαμε τις στηρίζουμε αφού πήραμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, 1η Ιανουαρίου με 65 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα . Θα αρχίσει να φαίνεται αυτό στους λογαριασμούς στους εκκαθαριστικούς του Φεβρουαρίου και μετά για τις επιχειρήσεις “,τόνισε .

“Εάν με ρωτήσει κάποιος εάν αυτό είναι αρκετό; Είναι το μέγιστο μπορούμε να κάνουμε φυσικά και δυστυχώς οι επιχειρήσεις αυτές βάλλονται από αυτή τη διεθνή κρίση”, πρόσθεσε.

Tι πρέπει να κάνει ένα νοικοκυριό που δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό

Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει ένα νοικοκυριό που έχει λάβει έναν λογαριασμό και δεν μπορεί να τον πληρώσει είπε ότι ” η ΔΕΗ ήδη έχει προχωρήσει στη δυνατότητα για κανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορεί να φτάσει μέχρι και 36 μηνιαίες δόσεις .Από εκεί και πέρα εμείς ως κυβέρνηση προσπαθούμε κάθε μήνα και επιδοτούμε με όσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε “, απάντησε και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό “πρέπει να είναι ληξιπρόθεσμος λογαριασμός . Έχουμε ζητήσει από την ΔΕΗ ακόμη και διακανονισμένα υπόλοιπα, ληξιπρόθεσμα να προχωράει σε νέο διακανονισμό “.

Υπενθύμισε δε ότι δεν γίνονται διακοπές ρεύματος στην καρδιά του χειμώνα στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου αλλά και στους δικαιούχους Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης κλπ.

Επίσης ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένας έκτακτος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης, το 15902 όπου εκεί καλεί αυτός όποιος βρίσκεται σε απολυτή οικονομική δυσχέρεια και επανασυνδέεται το ρεύμα του. Σε αυτή τη περίπτωση πληρώνει η Πολιτεία το κόστος επανασύνδεσης και αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 6.000 ευρώ, το 100% των ληξιπρόθεσμων και από εκεί και πάνω ένα ποσοστό των παλαιότερων οφειλών, τόνισε.

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, διευκρίνισε ότι ” Θα πρέπει να λέμε στον κόσμο πράγματα τα οποία μπορούν να συμβούν και όχι πράγματα τα οποία είναι ανέφικτα και ανεδαφικά” .

” Τι θέλω να πω με αυτό; Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο είναι μόλις 1 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα. Eμείς επιδοτούμε με 20 ευρώ, δηλαδή 20 φορές παραπάνω από τον ΕΦΚ και επιπλέον 20 ευρώ παραπάνω δίνει η ΔΕΠΑ Αεριού, άρα 40 ευρώ παραπάνω είναι η έκπτωση που κάνουμε εμείς σε σχέση με τον Ειδικό φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και αντίστοιχα στην ηλεκτρική ενέργεια ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι μόλις 5 ευρώ, όταν επιδοτούμε τη μεγαβατώρα με 150 ευρώ”, σημείωσε.


Exit mobile version