Για το εάν θα υπάρξουν δύο νέα κύματα αυξήσεων σε τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ – το ένα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και το άλλο στις αρχές Φεβρουαρίου – ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
«Θα πρέπει να είμαι προφήτης για να ξέρω εάν θα συμβεί αυτό ή όχι. Είναι αλήθεια ότι προβληματίζουν οι γενικότερες συνθήκες και οι γεωπολιτικές εξελίξεις όπως για παράδειγμα η διώρυγα του Σουέζ .Γιατί αυτά μπορούν να δημιουργήσουν διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες» απάντησε ο κ. Σκρέκας και ανέφερε ενδεικτικά τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έχει λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης.
«Αλλά εμείς δεν μένουμε αμέτοχοι, παίρνουμε μέτρα. Για παράδειγμα στην λαϊκή αγορά πήραμε ένα μέτρο το οποίο δημιουργεί και προσδιορίζει ότι ο προμηθευτής από τον παραγωγό – όλη η εφοδιαστική αλυσίδα -μέχρι και τον λιανοπωλητή θα πρέπει να πουλάει τα προϊόντα σε καθαρές τιμές έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια από το χωράφι στο ράφι και να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών αυτών οπωροκηπευτικών και κρεάτων. Και η άλλη κατηγορία έχει να κάνει όπως με τις βρεφικές πάνες, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά σπιτιού, τα προϊόντα φροντίδας, το σαμπουάν και τα αφρόλουτρα όπου εκεί ερχόμαστε και επιβάλουμε στους προμηθευτές να μειώσουν τις παροχές προς τα σούπερ μάρκετ, τις εκπτώσεις δηλαδή προς τα σούπερ μάρκετ και να μεταφέρουμε το όφελος αυτό στον καταναλωτή. Μειώνονται κατά 30% οι εκπτώσεις προς τα σούπερ μάρκετ. Το όφελος αυτό ερχόμαστε και το μεταφέρουμε στον καταναλωτή μειώνοντας την τιμή του προϊόντος» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έχουμε λάβει είναι ακριβώς έτσι σχεδιασμένα ώστε να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις».
Για τις ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο
Στην συνέχεια ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν μειώνoνται οι τιμές στο λάδι παρόλο που έχουν επιβληθεί πρόστιμα. «Οι τιμές του λαδιού κατά βάση προσδιορίζονται από τις τιμές παραγωγού. Οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα και στην Ισπανία και σε άλλες χώρες που παράγεται το ελαιόλαδο είναι πολύ αυξημένες. Κάθε μέρα η αγορά αλλάζει την τιμή γιατί υπάρχουν έμποροι και μεταποιητικές εταιρίες οι οποίες, προκειμένου να καλύψουν τις παραγγελίες τους, είναι διατεθειμένες να αγοράσουν ακόμα ακριβότερο το ελαιόλαδο το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη» απάντησε και έδωσε κάποιες διευκρινίσεις αναφορικά με τις τιμές του ελαιόλαδου.
«Υπάρχουν ελαιόλαδα τα οποία είναι ακριβά. Αλλά υπάρχουν και τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Εγώ θα σας πω πως στο e-katanalwtis στο καλάθι του νοικοκυριού ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο “Μυλοπόταμος “ΠΟΠ έχει 10,75 ευρώ το λίτρο. Το ελαιόλαδο είναι ακριβό. Το ελαιόλαδο είναι πολύ ακριβότερο σε σχέση με ένα και δύο έτη πριν γιατί είναι σε έλλειψη καθώς η παραγωγή σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως είναι οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου είναι πολύ μειωμένη. Αυτό σημαίνει μειωμένη παραγωγή, μειωμένη προσφορά, μεγάλη ζήτηση, αύξηση των τιμών. Είναι οι κανόνες της αγοράς» επεσήμανε.
Και συνέχισε λέγοντας πως «στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να βρει κανείς και ελαιόλαδο με 15 και με 20 ευρώ και ίσως και παραπάνω. Κάθε εταιρεία έχει ένα προϊόν στο οποίο προσδίδει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να επιλέξει προϊόντα ποιοτικά όπως το ελαιόλαδο και ελληνικά και να τα αγοράσει στη χαμηλότερη τιμή. Αυτή τη στιγμή η τιμή παραγωγού μπορεί να ξεπεράσει και τα 9 ευρώ» .
«Αυτήν την στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη στο ελαιόλαδο άρα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι έχουμε και περισσεύματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη έλλειψη ελαιόλαδου στην αγορά . Εμείς ερχόμαστε και ελέγχουμε το μεικτό περιθώριο των εταιριών αυτών σήμερα και το μεικτό περιθώριο κέρδους που είχαν το 2021 πριν ξεκινήσει το πρόβλημα της ακρίβειας, και εφόσον έχουν παραπάνω κέρδος, δηλαδή έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να αισχροκερδήσουν, ερχόμαστε και επιβάλουμε πρόστιμα. Τα πρόστιμα επιβάλλονται σχεδόν κάθε εβδομάδα .Δεν κάνουμε διακρίσεις .Έχουμε καθολικούς ελέγχους στις αγορές » είπε μεταξύ άλλων.