Σήμερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τραπεζών για την αναζήτηση κοινής λύσης για κάλυψη μέρους της αύξησης των δανειακών δόσεων που προέκυψε από το ράλι των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, ενόψει της συνάντησης μεταξύ των πλευρών πιθανότατα σήμερα να υπάρξει μια νέα πρόταση που θα προβλέπει την επιδότηση μέρους της αύξησης που έχει προκύψει από την αύξηση του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς τον Ιούλιο όταν και ξεκίνησε το ράλι των επιτοκίων από την ΕΚΤ) με το κύριο βάρος να πέφτει στις τράπεζες.
Το ζητούμενο
Ζητούμενο βέβαια και σε αυτήν περίπτωση είναι η περίμετρος των δυνητικά δικαιούχων δανειοπλητπών καθώς υπάρχει ο προβληματισμός αν θα αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες με βάση τα κριτήρια του νόμου που είναι πολύ χαμηλά – ή τα δάνεια που είναι πιο ευαίσθητα στις αναταράξεις όπως τα ρυθμισμένα. Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές εάν η πρόταση θα αφορά σε στεγαστικά πρώτης κατοικίας ή και δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτης κατοικίας (πχ επιχειρηματικά).
Δάνεια: Το “όχι” στο ισπανικό μοντέλο και η αναζήτηση νέων μοντέλων
Σύμφωνα με την υπό επεξεργασία πρόταση, προβλέπεται ότι η επιδότηση στους δανειολήπτες θα αρχίσει από το νέο έτος. Το κόστος της επιδότησης είναι 400 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής και εκτιμάται πως θα επιβαρυνθεί επιπλέον με τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων που αναμένεται να γίνουν τον Δεκέμβριο. Όπως αναφέρουν στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, πηγές με γνώση των συζητήσεων, η πρόταση που είχε γίνει και ήταν στα πρότυπα του προγράμματος “Γέφυρα” έρχεται κόντρα στην πολιτική της ΕΚΤ η οποία με τις αυξήσεις των επιτοκίων επιχειρεί να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό που κινείται σε όλη την Ευρώπη.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η χώρα δεν βρίσκεται στην περίοδο πανδημίας όταν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα “Γέφυρα” που έδωσε ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες και απέτρεψε τη μόλυνση των τραπεζικών ισολογισμών με ένα νέο κύμα “κόκκινων” δανείων.
Το ισπανικό μοντέλο από την άλλη πλευρά που προέβλεπε μακροχρόνιο “πάγωμα” των δόσεων ή και επιμήκυνση των δανείων είναι προβληματικό καθώς ενήμερα δάνεια κατατάσσονται αυτόματα σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (stage 2 και stage3) που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να “κάψουν” κεφάλαια.
Επιπλέον “χαλάει” και το πιστωτικό προφίλ του δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι και η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εγείρει αντιρρήσεις για το ισπανικό μοντέλο, με δεδομένο ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών (των 4 συστημικών) είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.