Σε ποια επιδόματα θα καταργηθούν τα μετρητά- Όλα όσα θα αναφέρει η νέα τροπολογία

επιδόματα

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βουλή την τροπολογία με συμπληρωματική ρύθμιση για την προπληρωμένη κάρτα των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ προκειμένου να μπει σταδιακά τέλος στη χρήση των μετρητών.

Ουσιαστικά με την νέα ρύθμιση στην προπληρωμένη κάρτα θα ενταχθούν:

Από τον ΟΠΕΚΑ: 

Από την ΔΥΠΑ:

Η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το μέτρο της  προπληρωμένης κάρτας αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι τις  αρχές του 2025.

Επιπλέον επισημαίνεται πως οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων  θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να  πάρουν  δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα. Μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο  το 50% όλων των επιδομάτων θα πρέπει να ενταχθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε προπληρωμένη κάρτα.

Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. – Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγή

Το παράδειγμα

Για παράδειγμα  εάν κάποιος λαμβάνει επίδομα από τον  ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ τότε  θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Διευκρινίζεται πως σε αυτήν την περίπτωση φυσικά και μπορεί να δαπανηθεί ολόκληρο το ποσό του επιδόματος της κάρτας . Αλλά δεν μπορεί να γίνει όλο το ποσό με μετρητά. Ακόμη η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβραβεύεται από τους παρόχους έκδοσής της με προγράμματα που ο καθένας από αυτούς θα γνωστοποιήσει στους δικαιούχους της, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών , Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής.

Ποια επιδόματα και παροχές εξαιρούνται

Το μέτρο αυτό δεν αφορά:

Από τον ΟΠΕΚΑ:

Από την ΔΥΠΑ:

Επιπλέον από την καταβολή μέσω της προπληρωμένης κάρτας θα εξαιρεθούν και τα άτομα  που έχουν οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%. Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με την  νέα ρύθμιση από το μέτρο της  προπληρωμένης  κάρτας αναμένεται να εξαιρεθούν  όλες οι παροχές που δίνονται με τη μορφή voucher μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και των παιδικών κατασκηνώσεων.

 

Exit mobile version