Συνδιαχειριστές στα δάνεια πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου σε κρατικές εταιρίες και δημόσιους οργανισμούς γίνονται πλέον τα distress funds.
Στην πράξη το μόνο προστατευτικό μέτρο που παραμένει πλέον σε ισχύ ως προς τη δραστηριότητα των distress funds είναι η προσωρινή απαγόρευση της πώλησης όσων δανείων έχουν ενέχυρο ή προσημείωση πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ.
Ωστόσο και αυτό το «δίχτυ» θα αφαιρεθεί στις 31/12/2017 όταν, σύμφωνα με τον νόμο, θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς δανείων.
Μέχρι τότε οι τράπεζες δεν μπορούν να μεταβιβάζουν σε τρίτους, αλλά θα μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση (είσπραξη, διακανονισμός κ.λπ.) στις αδειοδοτημένες εταιρίες διαχείρισης που έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται στην αγορά.
Με τα νομοθετήματα των τελευταίων μηνών είχε ήδη επιτραπεί η πώληση και η ανάθεση διαχείρισης στις νέου τύπου εταιρίες διαχείρισης και μεταβίβασης όλων των στεγαστικών δανείων άνω των 140.000 ευρώ, όλων των επιχειρηματικών, καθώς και των καταναλωτικών δανείων.
Χθες υπό την ισχυρή πολιορκία των δανειστών, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, έπεσε και το τείχος της εξαίρεσης που ίσχυε για τα εγγυημένα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, όλα τα δάνεια που έχουν παρασχεθεί ή θα παρασχεθούν στο μέλλον θα μπορούν να μεταβιβάζονται ή να πωλούνται από τις τράπεζες, καθώς καταργείται η διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από τις διατάξεις για την ανάθεση της διαχείρισης και την πώληση και μεταβίβαση.
Πρόκειται για εγγυημένα δάνεια συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου 13,7 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δοθεί σε κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και σε ιδιωτικές εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα που είχαν υποστεί ζημιές από τις φυσικές καταστροφές.
Παρά το γεγονός πάντως πως στην τροπολογία δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες στη Βουλή ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες που έχουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ είπε ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές ώστε ο «δημοσιονομικός κόφτης» να μην ενεργοποιείται από την επίπτωση που θα έχουν στον προϋπολογισμό τυχόν καταπτώσεις αυτών των εγγυήσεων.