Σε έως 120 δόσεις μπορούν να εξοφλήσουν εκ νέου οι δανειολήπτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη νόμου που συμπεριλαμβάνεται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Πρόκειται για την αναβίωση των 120 δόσεων του 2020 που αφορά σε επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έως το 2012 και δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν από τις 8 Οκτωβρίου 2019 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 τις οφειλές τους. Η ρύθμιση αυτή αφορά και στους οφειλέτες που δεν την είχαν αξιοποιήσει.
Τη ίδια ώρα μέσω αυτής της διάταξης, οι παραπάνω μπορούν να κερδίσουν «κούρεμα» από 10% και 100% στους τόκους και στις προσαυξήσεις το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης των οφειλών. Επίσης επισημαίνεται πως οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που θα υποβάλουν αίτηση έως την παραπάνω ημερομηνία μπορούν να κερδίσουν τις 120 δόσεις αλλά και «κούρεμα» έως 100% στις προσαυξήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο πιο μικρό είναι το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Σημειώνεται ότι όταν ένα δάνειο εγγυημένο από το δημόσιο συνήθως σε ποσοστό 80% σταματά να εξυπηρετείται στις τράπεζες, οι τράπεζες απευθύνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξόφλησή του.
Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση
Έως την 1η Αυγούστου 2023 μπορούν οι δανειολήπτες να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν τις παραπάνω ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως 120 μηνιαίες δόσεις.
«Ρυθμίσεις οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, καθώς και από καταπτώσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και λοιπές συνοδευτικές διατάξεις για την εφαρμογή τους, στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπάγονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, και οι οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2322/1995 ή παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Α.Ε. (Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. A.Ε.), όπως ισχύουν, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως την 1η Φεβρουάριου 2023, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των τραπεζών στις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες θα καταχωρισθούν στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μετά την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, κατόπιν αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής μέσα σε έξι μήνες από την καταχώριση των οφειλών αυτών» σημειώνεται στο άρθρο 13 της διάταξης της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών
Οι δόσεις
Οι καταπτώσεις μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις κατόπιν αίτησης του οφειλέτη εφόσον έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης από την 1η Φεβρουαρίου 2023 μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση. Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμίζονται με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως εξής:
- Εφάπαξ με απαλλαγή κατά 100%.
- Από 2 έως και 4 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 95%.
- Από 5 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 85%.
- Από 13 έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%.
- Από 25 έως και 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 75%.
- Από 37 έως και 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 45%.
- Από 49 έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 30%.
- Από 61 έως και 72 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 20%.
- Από 73 έως και 96 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 15%.
- Από 97 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 10%.