Quantcast
Ρεύμα: Θα υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς Ιουλίου; Τι είπε ο Σκυλακάκης για το black out - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Θα υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς Ιουλίου; Τι είπε ο Σκυλακάκης για το black out

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα αυξηθούν κατά 20% με 23% οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιουλίου στους λογαριασμούς ρεύματος ρωτήθηκε σήμερα κατά τη συνέντευξη  που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης.

«Όχι, νομίζω πως αυτό είναι υπερβολικό. Θα δούμε τι θα γίνει 1η Ιουλίου με 2η Ιουλίου. Νομίζω πως είναι υπερβολικό αυτό το ποσοστό αύξησης γιατί αυτό ήταν υψηλότερο από όσο έπρεπε από κάποιους παρόχους αύξηση τον Ιούνιο. Νομίζω  ότι τον Ιούλιο κάποιοι πάροχοι θα απορροφήσουν την αύξηση που υπήρξε» απάντησε ο κ.Σκυλακάκης.

Επίσης εκτίμησε πως οι τιμές ρεύματος τον Ιούλιο θα  κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο. «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μονίμως  υψηλότερες τιμές ρεύματος   σε σχέση με αυτές  του Ιανουαρίου  φέτος…η μέση τιμή μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι περίπου εκεί » είπε με έμφαση και μίλησε για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χαμηλότερες τιμές  ρεύματος σε κίτρινα τιμολόγια και σε μπλε τιμολόγια  από αυτές του Ιανουαρίου» ανέφερε.

Γιατί οι τιμές του ρεύματος  είναι τόσο υψηλές

Στην συνέχεια ρωτήθηκε για ποιο λόγο οι τιμές του ρεύματος  παραμένουν είναι ακριβές. «Είχαμε μια μεγάλη πτώση των τιμών στο ρεύμα όταν έπεσε η ζήτηση. Τον Απρίλιο είχαμε πτώση των τιμών σοβαρή .Αυτό έγινε διότι  είχαμε περίπου την μισή ζήτηση από ό,τι  έχουμε σήμερα. Όταν λοιπόν είναι αυξημένη η ζήτηση  του ρεύματος προστίθεται σε αυτήν  και η ζήτηση από το εξωτερικό  γιατί είμαστε σε ένα διασυνδεμένο σύστημα » απάντησε και παρέθεσε ένα παράδειγμα: Όταν έγινε black out στα Βαλκάνια  η Βουλγαρία  πήγε τις ημέρες αυτές την τιμή ρεύματος στα 200 ευρώ την μεγαβατώρα.

«Το άλλο πράγμα που μας επηρεάζει  είναι οι υψηλές θερμοκρασίες .Όποτε έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες  πέφτει η απόδοση των φωτοβολταϊκών. Οι χειρότεροι  καύσωνες  αρχίζουν ειδικά από τον Μάιο ή την Άνοιξη .Οπότε έχουμε αφρικανική σκόνη και αυτή μας διαλύει λόγω των φωτοβολταϊκών .Και από εκεί και πέρα έχουμε αυτήν την περίοδο αυξημένες τιμές  φυσικού αερίου  και δικαιωμάτων ρύπων. Άμα καίμε λιγνίτη πάνω από 100 ευρώ στις παλιές μονάδες ..αυτά είναι τα δικαιώματα ρύπων. Σε αυτά  δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των εργοστασίων και του  του καυσίμου» συμπλήρωσε.

 

Για το black out 

Tέλος ρωτήθηκε για το εάν μπορεί το σύστημα να αντιμετωπίσει το black out.

«Το σύστημα μας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα διότι έχουμε  πολύ μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ  τα τελευταία χρόνια σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  η οποία για τους καλοκαιρινούς μήνες μας διευκολύνει διπλά  με την έννοια  ότι έχουμε τα φωτοβολταϊκά τα οποία  δουλεύουν στο φουλ. Αυτά δουλεύουν με ό,τι απόδοση έχουν ακόμη  και εάν έχουμε  καύσωνα. Ταυτόχρονα μπαίνουν και καινούργια εργοστάσια αερίου στο παιχνίδι.

Επίσης έχουμε μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στο δίκτυο. Οι κίνδυνοι  black out πάντα υπάρχουν στο ενεργειακό σύστημα αλλά είναι μικρότεροι σήμερα από ότι ήταν πέρυσι και πρόπερσι. Γιατί όσο αυξάνονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-  που είναι και διεσπαρμένες -τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι στο σύστημα » απάντησε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.