Ρεύμα: Κάτω από 150 ευρώ σήμερα η τιμή στην Ελλάδα-Πόσο θα πέσει αύριο και γιατί -Η νέα εικόνα στις άλλες χώρες της ΕΕ

ρεύμα

Κάτω από τα επίπεδα των 150 ευρώ κινείται  σήμερα η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. Όπως μεταδίδει η https://euenergy.live/, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα καταγράφει σήμερα μια μείωση της τάξεως του 35% καθώς διαμορφώνεται στα 132,48 ευρώ από 178,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.

Επίσης από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως, κάτω από τα επίπεδα των 150 ευρώ τιμή ρεύματος έχουν σήμερα και άλλες χώρες της ΕΕ όπως:

Την υψηλότερη τιμή ρεύματος έχει σήμερα η Αυστρία (151,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και την χαμηλότερη η Ισπανία (51,0 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Δείτε αναλυτικά παρακάτω τον πίνακα της ιστοσελίδας με τις ρεύματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ:

 

Χρηματιστήριο ενέργειας:  Πόσο θα πέσει αύριο η τιμή του ρεύματος και γιατί

Κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα πέφτει αύριο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά ύστερα από 1,5 χρόνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προημερήσιας αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή για το ρεύμα θα είναι αύριο 86,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η προηγούμενη φορά που η τιμή είχε πέσει στα 100 ευρώ ήταν τον Αύγουστο του 2021.

Η πτώση της τιμής  του ρεύματος αποδίδεται  σε διάφορους παράγοντες όπως λόγω:

Η τιμή του ρεύματος καταγράφει αύριο πτώση 35% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (από 204,4 ευρώ χθες σε 132,48 ευρώ σήμερα και 86,77 ευρώ αύριο) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 3 έως τις 5 τα ξημερώματα η τιμή του ρεύματος θα είναι σχεδόν μηδενική. Η τιμή στην ελληνική αγορά αύριο είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να μεταφερθούν και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για τον Φεβρουάριο που πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή και προβλέπεται να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αντίστοιχα μειωμένο το κόστος των επιδοτήσεων που καταβάλλονται τους τελευταίους μήνες προκειμένου να διατηρείται σταθερή η τιμή καταναλωτή.

Ρεύμα: Τι θα ανακοινώσουν την Παρασκευή οι προμηθευτές

Τη Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου θα ανακοινώσουν οι πάροχοι  τις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο. Οι χρεώσεις αυτές αναμένεται να είναι μειωμένες ακόμη και 50% από τα σημερινά επίπεδα, λόγω της πορείας που έχουν καταγράψει οι τιμές των φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 60 ευρώ η MWh.

Οι προμηθευτές 

Οι προμηθευτές αναμένεται να δώσουν ονομαστική τιμή ρεύματος μεταξύ 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh. Σημειώνεται δε πως τον Ιανουάριο το εύρος ήταν μεταξύ 0,35  ευρώ /kWh. και 0,49 ευρώ/kWh. Εάν γίνεται αυτό, τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει ποσά επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των οποίων οι τελικές τιμές θα οδηγήσουν  σε επίπεδα του καλοκαιριού του 2021.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι μεγάλες μειώσεις του TTF δεν πέρασαν άμεσα στη λιανική της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επειδή οι πωλητές του φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα.  Ωστόσο  οι εταιρείες ρεύματος θα ενσωματώσουν τον Φεβρουάριο τις σχετικές μειώσεις και τότε  θα περάσει το όφελος  αυτό και στην κατανάλωση από τη μεγάλη βουτιά του φυσικού αερίου.

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2022 το TTF ήταν στα 135 ευρώ/MWh και μετά υποχώρησε πάνω από 50%  και ανήλθε στα επίπεδα των 63 ευρώ/MWh.

Πότε θα παρουσιάσει ο Κώστας Σκρέκας τον νέο ενεργειακό σχεδιασμό

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τους τρεις πυλώνες για τον αναθεωρημένο ενεργειακό σχεδιασμό, με ορίζοντα το 2030, όπως  αυτό προέκυψε από την χθεσινή συζήτηση που έγινε χθες στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή.  Οι πυλώνες του σχεδιασμού θα είναι οι Ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) , η  αποθήκευση και η  εξοικονόμηση ενέργειας .

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει σημαντική αναβάθμιση των στόχων τόσο για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών όσο και για την αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ενώ θα προσαρμοστεί ανάλογα ο σχεδιασμός των διαχειριστών των ενεργειακών δικτύων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα περιθώρια υποδοχής των νέων σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτά που έχουν γνωστοποιηθεί έως τώρα από  την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Οι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ προσδιορίζονται ως ένα βαθμό και από την Κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει ότι η ΕΕ θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050, ενώ ως το 2030 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 55 % σε σχέση με το 1990. Η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε την ΕΕ σε επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα θα υποβληθούν στην ΕΕ ως τις 30 Ιουνίου και θα οριστικοποιηθούν έως τα μέσα του 2024.

Exit mobile version