Ρεύμα: Γιατί έγιναν χρωματιστά τα τιμολόγια σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη

ρεύμα

Τους λόγους για τους οποίους έγιναν αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος εξήγησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή  της ΕΡΤ.  Η βασική αλλαγή που έγινε στα τιμολόγια είναι ότι η ΡΑΕ έβαλε κάποιους χρωματισμούς σε αυτά, είπε ο κ. Σκυλακακης και πρόσθεσε πως αυτό έγινε για να διαχωρίζει ο καταναλωτής τις μεγάλες κατηγορίες τιμολογίων.

Άλλη μία αλλαγή που έχουμε είναι «ότι φτιάξαμε ένα τιμολόγιο, το “πράσινο” για το οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να ξέρει ότι η τιμή ρεύματος που βγαίνει στην αρχή του μήνα ισχύει για όλο τον μήνα και δεν υπάρχει κάποια ρήτρα. Τις τιμές ρεύματος που θα δουν οι καταναλωτές στους παρόχους είναι συγκρίσιμες χωρίς αστερίσκους και χωρίς  άλλα στοιχεία». Υπενθύμισε δε πως σε αυτό « το τιμολόγιο θα μεταπέσουν όσοι δεν διαλέξουν κάποιο από τα άλλα. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τον ανταγωνισμό και να συγκρίνουν τις τιμές» συμπλήρωσε.

«Θέλω να ρωτήσω εάν ξέρετε ποιος είναι ο πιο φθηνός πάροχος μέχρι τώρα…το 2023; Δεν έχω κανέναν να μου απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Και αυτοί που έχουν κάνει έρευνα για να βρουν τον φθηνότερο πάροχο δυσκολεύονται πολύ να το βρουν. Διότι τι συμβαίνει; Τα τιμολόγια των παρόχων έχουν τόσο πολλούς διαφορετικούς όρους  που δεν είναι αμέσως συγκρίσιμα επειδή ο ευρωπαϊκός κανονισμός δίνει πλήρη ελευθερία τιμολόγησης». Συνεπώς τι κάνουμε; φτιάχνουμε ένα τιμολόγιο όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές ρεύματος σε διάφορα τιμολόγια…. κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα σούπερ μάρκετ, είπε.

 Για την αλλαγή των παρόχων

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα της αλλαγής των παρόχων. Οι καταναλωτές μπορούν τον επόμενο μήνα να διαλέξουν τον φθηνότερο πάροχο, είπε ωστόσο διευκρίνισε πως δεν μπορεί αυτό να γίνεται κάθε μήνα και να αλλάζει συνεχώς πάροχο. Σημείωσε δε πως οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν εάν ο δικός τους πάροχος είναι συστηματικά ακριβότερος και θα μπορούν να μετακινηθούν σε κάποιον άλλο .«Αυτή είναι αλλαγή ….ως τώρα  αυτό δεν μπορούσε να το κάνει ο καταναλωτής »  σημείωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως θέλει μεταπτυχιακό στα ενεργειακά για να μπορέσει ο καταναλωτής να συγκρίνει και να βρει το φθηνότερο τιμολόγιο κι αν τα καταφέρει θα έχει πάλι αλλάξει σε 4 μήνες, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πλήρη ελευθερία όρων στους παρόχους .  Για να μην αφιερώσει ο καταναλωτής  χρόνο στο να κοιτάζει αυτήν τη πολυπλοκότητα των τιμολογίων, η κυβέρνηση καθιερώνει ένα τιμολόγιο στο οποίο μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος. Σε αυτό υπολογίζω ότι μπαίνει  το 60% των ανθρώπων, συμπλήρωσε.

Γιατί το ρεύμα έχει υψηλό κόστος

Τέλος ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έχει υψηλό κόστος στο ρεύμα.  Το ρεύμα έχει υψηλό κόστος γιατί εξαρτάται από το φυσικό αέριο που παραμένει ακριβό ( στα 48 ευρώ η μεγαβατώρα την Παρασκευή ), είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι καθώς μπαίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η τιμή του ρεύματος θα μειώνεται διαρκώς, είπε.  Είναι ακριβό το ρεύμα γιατί το 5% σε κάθε λογαριασμό αντιπροσωπεύει ρευματοκλοπές. Ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000 περιπτώσεις τον χρόνο και η αναλογία μεταξύ κλοπής και σύλληψης είναι 1 στους 15. Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο κομμάτι των στρατηγικών κακοπληρωτών που επίσης «επιβαρύνει την τιμή του ρεύματος».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

 

 

 

 

Exit mobile version