Quantcast
Ρεύμα: Έτσι θα επηρεάσουν οι έξυπνοι μετρητές τις νυχτερινές χρεώσεις- Ποιος είναι ο ρόλος του λεγόμενου "πορτοκαλί" τιμολογίου - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Έτσι θα επηρεάσουν οι έξυπνοι μετρητές τις νυχτερινές χρεώσεις- Ποιος είναι ο ρόλος του λεγόμενου “πορτοκαλί” τιμολογίου

δημοσιεύτηκε:

Σε κτίρια με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άρχισαν να τοποθετούνται οι πρώτοι 360.000 έξυπνοι μετρητές. Αυτό αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρήσεις και μεγάλα γραφεία που έχουν ηλεκτροδότηση από τη χαμηλή τάση.

Σημειώνεται δε πως για να λειτουργήσουν οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν οι αλλαγές  ζωνών μειωμένης τιμολόγησης του ρεύματος και το «πορτοκαλί» τιμολόγιο ρεύματος. Τα παραπάνω αναμένεται να υλοποιηθούν από το Φθινόπωρο.

« Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν. Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται. Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο. Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου»  είχε πει πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για το νυχτερινό τιμολόγιο

Την αλλαγή των ωρών εφαρμογής της μειωμένης χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα  του λεγόμενου “νυχτερινού τιμολογίου” επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

« Το υπουργείο επεξεργάζεται να διευκολύνουμε αυτό που λέγεται ανταπόκριση ζήτησης που σημαίνει να επιταχύνουμε την είσοδο του δυναμικού τιμολογίου και να εξετάσουμε και τη δυνατότητα παλιοί μετρητές του νυχτερινού να πηγαίνουν σε διαφορετικές ώρες που να έχει πολύ περισσότερη λογική από πλευράς συστήματος δηλαδή να είναι πολύ φθηνότερες οι τιμές »  είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Σκυλακάκης αναφορικά με το θέμα του νυχτερινού τιμολογίου.

Για το θέμα περί κατάργησης του  νυχτερινού ρεύματος μίλησε πρόσφατα και  ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Δεν θα έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο. Θα πάμε σε μεσημεριανές ώρες»  είχε πει πρόσφατα ο κ. Χριστοδουλίδης και είχε σημειώσει πως « υπάρχει ένα πρόβλημα το ποιος θα είναι το μεσημέρι που θα βάλει σε λειτουργία τις ενεργοβόρες οικιακές συσκευές .Όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε και την βιομηχανία μας και τους εμπορικούς καταναλωτές οι οποίοι πληρώνουν πολύ ακριβά το μάρμαρο του κόστους ενέργειας. Το κόστος ενέργειας για την παραγωγή του ίδιου βιομηχανικού προϊόντος στην Ελλάδα είναι 95 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Γερμανία 32 και στη Γαλλία 40, ενώ έχουμε υπερ-πλεόνασμα ενέργειας. Και έχουμε διπλάσιο και τριπλάσιο κόστος για την παραγωγή του βιομηχανικού προϊόντος ».

Πάντως είχε ξεκαθαρίσει πως ο λογαριασμός ρεύματος  δεν θα αλλάξει για τον καταναλωτή με την κατάργηση του νυχτερινού ρεύματος.  αλλά ο πολίτης θα έχει την χρέωση στο ρεύμα που είχε την νύχτα, απλά αυτό θα μεταφερθεί το μεσημέρι. Ουσιαστικά το υπουργείο φαίνεται πως θα κάνει νέες ζώνες με οικονομικότερη κατανάλωση και προσανατολίζεται στο να καταργήσει τις νυχτερινές ώρες καθώς η ανάγκη για αυξημένη κατανάλωση ρεύματος είναι οι μεσημβρινές.

Τι ισχύει σήμερα 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα το νυχτερινό τιμολόγιο εφαρμόζεται τις παρακάτω περιόδους:

Θερινή σεζόν: Από την 1η Μαΐου-31 Οκτωβρίου

Την περίοδο αυτή ισχύει φθηνότερη χρέωση και συγκεκριμένα από τις 11 μμ μέχρι τις 7 π.μ

Την υπόλοιπη σεζόν: Από την 1η Νοεμβρίου -30 Απριλίου

Το μειωμένο τιμολόγιο εφαρμόζεται από τις 3μμ μέχρι τις 5μμ και από τις  02.00 έως τις 8 π.μ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.