Ρεύμα: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου-Ποιους αφορά και πώς διαμορφώνεται σήμερα η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα

ρεύμα

Ιδιαίτερα αυξημένες αναμένεται να είναι  -όπως όλα δείχνουν -οι τιμές ρεύματος στα «πράσινα» και στα κίτρινα» τιμολόγια Δεκεμβρίου των καταναλωτών. Αυτό φαίνεται πως θα ισχύσει και για τα τιμολόγια των περισσότερων επιχειρήσεων. Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τα  σταθερά τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών, τα λεγόμενα μπλε. Μάλιστα τα στοιχεία της ιστοσελίδα του euenergy.live δείχνουν πως η τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι αυξημένη κατά 15% και διαμορφώνεται στα 232.37 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 202.22  ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες. Επίσης επισημαίνεται πως η μέγιστη τιμή ρεύματος στη χώρα μας  κατά τη διάρκεια του 24ώρου ,τις βραδινές ώρες έφτασε στα 579,77 ευρώ. Δηλαδή καταγράφηκε μια  απόκλιση άνω των 470 ευρώ από τη χαμηλότερη τιμή της ημέρας που ήταν 108,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται δε πως  η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά την περασμένη εβδομάδα του Νοεμβρίου κινήθηκε στα 111,19 ευρώ από 129,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι για το διάστημα 1η Νοεμβρίου -13 του ίδιου μήνα. Αξιοσημείωτο είναι δε πως- σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα- υψηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος αυτή την της Ελλάδας έχουν σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι  παρακάτω χώρες: σταθερά η Ουκρανία  (με 5013.18 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η Ουγγαρία (355.32 ευρώ ανά μεγαβατώρα), ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία (με 315.05 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και τη λίστα συμπληρώνουν η Σερβία (με  283.93 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η Σλοβενία (με  237.26 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και η Σλοβακία (με 234.89 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Γιατί είναι αυξημένες οι τιμές του ρεύματος

Πάντως οι υψηλές τιμές ρεύματος οφείλονται στους παρακάτω παράγοντες: στην αυξημένη  ζήτηση για θέρμανση λόγω κρύου αλλά και στο ότι το 70,4% των ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη και φυσικού αερίου) συμμετέχει στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης σήμερα μειώθηκε το ποσοστό της παραγωγής των ΑΠΕ που συμμετείχε στην κάλυψη της ζήτησης.  Δηλαδή το ποσοστό αυτό ανήλθε σήμερα στο 14,7% από  24,2% που ήταν χθες. Ενώ το ποσοστό συμμετοχής του φυσικού αερίου σε αυτό ανέβηκε σήμερα στο 55,9% από 52,1% που ήταν χθες. Λιγνίτης και φυσικό αέριο στήριξαν με εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας τα ηλεκτρικά συστήματα των γειτονικών χωρών και συγκεκριμένα της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, που εμφανίζουν  έλλειμμα ενέργειας εξαιτίας της υψηλής ζήτησης για θέρμανση αλλά και των  αυξημένων εξαγωγών προς την Ουκρανία.          

Exit mobile version