Στο τραπέζι της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται ένα νέο σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή ρεύματος προκειμένου να μπει ένα φρένο στις αυξήσεις και να μην περάσουν στον καταναλωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το σχέδιο αυτό να εφαρμοστεί και από τον επόμενο μήνα προκειμένου να μην περάσουν οι αυξήσεις στους νέους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό είχε εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Δηλαδή υπήρχε ένας μηχανισμός ο οποίος λειτουργούσε στην χονδρική και είχε πλαφόν. Και τα έσοδα από τον μηχανισμό αυτόν δίνονταν σε κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών .
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα αρμόδια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη και σταθερή λύση στο πρόβλημα για το θέμα των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να αφορά στο φαινόμενο αυτό που εμφανίζεται στην ΝΑ Ευρώπη, ο οποίος δεν θα επιτρέπει αυτές τις δυσλειτουργίες στην χονδρική αγορά ενέργειας να περνούν στην λιανική και θα προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες και υπερβολικά υψηλές αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και με την κοινή σχετική, πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας» ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε δε, ότι διαπιστώνει μεγάλη δυναμική στην πρωτοβουλία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι τα φαινόμενα αυτά δεν θα αφεθούν να περάσουν στον καταναλωτή. «Πλέον δεν είμαστε στη φάση συζήτησης, είμαστε -εμείς τουλάχιστον- στη φάση εύρεσης άμεσης λύσης» είχε πει στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.
Σε κάθε περίπτωση ο γρίφος που πρέπει να λυθεί με την Κομισιόν θα πρέπει να είναι ο εξής: Δεν γίνεται να δοθούν κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα καθώς αυτό απαγορεύεται από τους κοινοτικούς κανόνες της ΕΕ. Διότι εάν εφαρμοστεί αυτό στη χώρα μας τότε αυτό θα πρέπει να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις των άλλων χωρών της Ευρώπης προκειμένου να υπάρχει ενιαία αγορά
Λογαριασμοί ρεύματος: Τι εξετάζεται για τις επιδοτήσεις
Τη ίδια ώρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν κρατικές επιδοτήσεις οριζοντίως στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Εφόσον παρατηρηθεί ανάγκη οριζόντιας επιδότησης για τον επόμενο μήνα όπως κάναμε και τον Αύγουστο, θα υπάρξει στήριξη. Αυτό είναι δεδομένο » σημείωσε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο ΑΝΤ1. «Δεν θα δουν υπέρμετρες αυξήσεις οι καταναλωτές. Αυτό μπορεί να γίνει για 1 μήνα ή για 2 μήνες όποιο μήνα χρειαστεί να καλύψει το κράτος τις υπέρμετρες αυξήσεις στους καταναλωτές . Δηλαδή να μην πληρώσουν οι καταναλωτές τις αυξήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται λόγω της τιμής ανόδου της χονδρεμπορικής ή για κάποιους άλλους λόγους».
«Εδώ υπάρχουν και τα εργαλεία, όταν οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, όπου δεν θα στηρίξουμε μόνο τους καταναλωτές, αλλά θα επέμβουμε προκειμένου να μην έχουμε την οποιαδήποτε κερδοσκοπία οπουδήποτε. Το κέρδος δεν ποινικοποιείται» συμπλήρωσε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Υπενθυμίζεται πως χθες ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε πως θα υπάρξει παρέμβαση για τη διασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας στην τιμή ρεύματος για τους ευάλωτους καταναλωτές.
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνεται σήμερα η τιμή του στη χώρα μας
Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται η τιμή χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παρά το ότι καταγράφει μια σήμερα μια πτώση της τάξεως του 15%.
Όπως μεταδίδει το euenergy.live η τιμή ρεύματος στη χώρα μας έπεσε από τα επίπεδα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και διαμορφώνεται σήμερα στα 184.91 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 217.24 ευρώ που ήταν χθες. Σημειώνεται δε πως η τιμή χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας έχει καταγράψει μια αύξηση της 105% από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα Ωστόσο τον Οκτώβρη η τιμή χονδρικής έκλεισε στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε κάθε περίπτωση τα σινιάλα σε όλο το γεωγραφικό «τόξο» Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας -Ουγγαρίας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά αλλά αυτό ισχύει και για τα προθεσμιακά συμβόλαια όλης της περιοχής καθώς δείχνουν υψηλές τιμές και για τις αρχές του επόμενου έτους.
.