Για το ποιο “χρωματιστό” τιμολόγιο ρεύματος θα πρέπει να επιλέξουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο MEGA ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεοδωρής Σκυλακάκης. «Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε δυναμική τιμολόγηση. Αυτό αφορά πολύ περισσότερο τους πιο μεγάλους επαγγελματίες. Γιατί εκεί θα ξεκινήσουν να μπαίνουν οι κατά σειρά οι ισχυροί μετρητές. Για τον επαγγελματία έχει μεγάλη αξία η δυναμική τιμολόγηση γιατί μπορεί να παρακολουθεί την αγορά. Επίσης οι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν τα κίτρινα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα ή τα πράσινα τιμολόγια», σημείωσε.
Και συνέχισε λέγοντας πως «οι διαχειριστές πολυκατοικίας, θα πέσουν στο πράσινο τιμολόγιο και θα πρέπει και αυτοί να κάνουν μια επιλογή. Το μπλε τιμολόγιο είναι για εκείνους που θέλουν να έχουν το “κεφάλι τους ήσυχο”. Επίσης θα πρέπει να ξέρουν πως: εάν οι τιμές του ρεύματος πέσουν, τότε τα καλύτερα τιμολόγια θα είναι τα κυμαινόμενα. Εάν όμως οι τιμές του ρεύματος ανέβουν τότε θα ιδανικότερα θα είναι τα σταθερά».
Τι ισχύει για τους υπόλοιπους καταναλωτές
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν οι καταναλωτές ρεύματος θα πρέπει να επιλέξουν την 1η Ιανουαρίου 2024 ή και νωρίτερα το χρωματιστό τιμολόγιο που επιθυμούν να ενταχθούν. «Οι καταναλωτές μπορούν να το κάνουν αυτό και νωρίτερα ή και αργότερα», απάντησε και ανέφερε πως στην τιμή του ρεύματος που θα δώσουν οι πάροχοι θα είναι τελική ωστόσο θα έχει και ένα πάγιο μέχρι και 5 ευρώ το οποίο θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής.
«Το ποσό που θα δώσουνε οι πάροχοι θα είναι το τελικό αλλά αυτό θα έχει και ένα πάγιο το οποίο θα είναι μέχρι 5 ευρώ. Αυτό θα είναι σαφές και οι καταναλωτές θα το γνωρίζουν και θα είναι και το τελικό ποσό. Το ποσό αυτό θα είναι απόλυτα συγκρίσιμο. Μετά οι καταναλωτές μπορούν να δουν ότι υπάρχει ένα κίτρινο τιμολόγιο το οποίο εμένα μου φαίνεται πιο ευνοϊκό από το πράσινο τιμολόγιο. Επίσης θα μπορεί να επιλέξει κανείς το κίτρινο τιμολόγιο ή το μπλε. Ο στόχος είναι να υπάρχει ένας ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός έχει μια προϋπόθεση: να ξέρει ο πολίτης τις τιμές. Να ξέρει ποιος είναι ο πιο φθηνός πάροχος. Είχαμε μια αγορά που δεν ξέραμε ποιος ήταν ο πιο φθηνός πάροχος», συμπλήρωσε και είπε πως «στην λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, τις τιμές τις αποφασίζει ο ανταγωνισμός, που έχει δύο «παίκτες»: αυτούς που παρέχουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και αυτούς που τα αγοράζουν».
Τέλος ρωτήθηκε εάν τα νέα τιμολόγια ρεύματος θα είναι ακριβότερα τον Ιανουάριο 2024 από τα υφιστάμενα. «Τον Γενάρη τα τιμολόγια θα είναι τα ίδια ή και φθηνότερα από αυτά που ήταν πριν τις επιδοτήσεις. Και για ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών -κατά κύριο λόγο αυτούς που θερμαίνονται ηλεκτρικά- για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι φθηνότερα από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», απάντησε ο κ. Σκυλακάκης.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Τι είπε η Σδούκου
Νωρίτερα για τα “χρωματιστά” τιμολόγια ρεύματος μίλησε και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
«Δεν υπάρχει κάποια βιασύνη ότι πρέπει να σπεύσουν όλοι πολίτες να διαλέξουν ένα τιμολόγιο την 1η Ιανουαρίου 2024. Μπορεί και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Γιατί καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα άγχος και μια ανησυχία από τον κόσμο ότι φτάνει 31/12/2023 και ότι πρέπει να διαλέξουν ένα τιμολόγιο. Διότι ο κόσμος πιστεύει πως εάν δεν κάνει κάτι ίσως κάτι να συμβεί .Τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί», είπε.
Και μίλησε για το πράσινο τιμολόγιο. « Το πράσινο τιμολόγιο έχει το καλό ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να συγκρίνει τις τιμές ρεύματος με όλες τις εταιρείες. Οι τιμές του ρεύματος θα κυκλοφορούν παντού και θα είναι πάρα πολύ εύκολο να τις δει ο καταναλωτής και στον λογαριασμό του μπορεί να τις δει πατώντας σε ένα κουμπί πάνω και να δει τι δίνει ο ένας και τι δίνει ο άλλος», σημείωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κίτρινο τιμολόγιο. Στο τέλος του μήνα ο καταναλωτής θα λαμβάνει τον λογαριασμό για την ενέργεια που έχει καταναλώσει με βάση το Χρηματιστήριο Ενέργειας είπε και πρόσθεσε πως «αντικειμενικά, το κίτρινο τιμολόγιο είναι το φθηνότερο για να είμαστε ειλικρινείς. Είναι το φθηνότερο γιατί αντικειμενικά στο τέλος του μήνα έρχεται και χρεώνει τον πολίτη με αυτά ακριβώς που έχει καταναλώσει. Μία επιχείρηση που καταναλώνει πολλές κιλοβατώρες και την ενδιαφέρει το κόστος ενέργειας στο προϋπολογισμό της, ίσως τη συμφέρει περισσότερο να είναι στο κίτρινο τιμολόγιο», είπε.
Για το πορτοκαλί τιμολόγιο
Μίλησε δε και για το πορτοκαλί τιμολόγιο. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μπερδεύουμε τον κόσμο με το πορτοκαλί τιμολόγιο. Είναι το τιμολόγιο του μέλλοντος, εκεί θα πάμε κάποια στιγμή, αλλά ας μη το βάλουμε ως έννοια στο μυαλό μας», είπε.
Επίσης ρωτήθηκε εάν ισχύει το κοινωνικό επίδομα σε όλα τα τιμολόγια. «Αυτό ισχύει σε όλα τα τιμολόγια. Όσοι ανήκουν στα κοινωνικά τιμολόγια, ανεξαρτήτους χρώματος τιμολογίου και και τύπου τιμολογίου θα έχουν επιδότηση», απάντησε. Ενώ όσον αφορά στο εάν είναι υποχρεωτικό για τον πάροχο να παρέχει νυχτερινό τιμολόγιο είπε πως αυτό δεν είναι. «Το νυχτερινό τιμολόγιο δεν είναι υποχρεωτικό για μια εταιρία να το παρέχει ως τύπο. Ο μεγαλύτερος πάροχος που έχει και το μεγαλύτερο πελατολόγιο έχει νυχτερινό τιμολόγιο, όπως η ΔΕΗ. Αλλά μπορεί και μια εταιρεία να μην το έχει», συμπλήρωσε.