«Ψαλίδι» στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος τον Ιούνιο – Τι θα αλλάξει από τον Αύγουστο

ρεύμα- ρήτρα αναπροσαρμογής

«Ψαλιδισμένη» η επιδότηση του κράτους στους λογαριασμούς ρεύματος για την κατανάλωση Ιουνίου σε σχέση με εκείνη του Μαΐου: Η επιδότηση κάθε μήνα αυξομειώνεται ανάλογα με την διακύμανση των τιμών χονδρικής, πρακτική που θα υιοθετηθεί και για τον τρέχοντα μήνα. Από τον Αύγουστο όμως αλλάζουν όλα, καθώς μπαίνει πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, «κουρεύεται» η ρήτρα αναπροσαρμογής και διαμορφώνονται νέα μειωμένα τιμολόγια για τους καταναλωτές.   

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Επί του παρόντος, οι λογαριασμοί ρεύματος επιδοτούνται με το υφιστάμενο καθεστώς, μέσω του οποίου καλύπτεται ένα μικρό μέρος των αυξήσεων που προκύπτουν από την ρήτρα αναπροσαρμογής, με την μορφή έκπτωσης.

Πόσο «ψαλιδίστηκαν» οι επιδοτήσεις

Για την κατανάλωση Ιουνίου πάντως αυτή η κρατική συνεισφορά είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του Μαΐου, καθώς διαμορφώνεται στα 48,75 ευρώ για τις πρώτες 300KWh για τα οικιακά τιμολόγια από 54,75 ευρώ που ήταν για τον Μάιο. Περιορίζεται ακόμη στα 100 ευρώ / MWh η «έκπτωση» στις επιχειρήσεις -ανεξαρτήτως κατανάλωσης- από 120 ευρώ/MWh που ήταν τον Μάιο.

Ειδικότερα, για τον Μάιο οι επιδοτήσεις είχαν οριστεί για τα νοικοκυριά:

Αντίστοιχα για τον Ιούνιο ορίζονται για τα νοικοκυριά:

Τον Ιούνιο μειώνεται και η επιδότηση των νοικοκυριών σε Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο:

Επίσης για τις επιχειρήσεις:

Στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο μένουν οι επιδοτήσεις για τα εξοχικά και τις υψηλές καταναλώσεις. Συγκεκριμένα:

Θα ακολουθήσει ο προσδιορισμός των επιδοτήσεων και για τον Ιούλιο, μήνας κατά τον οποίο εξακολουθεί να ισχύει το παλιό σύστημα λειτουργίας της αγοράς. Η μέση τιμή χονδρικής για το ρεύμα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 240,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 225,07 ευρώ το Μάιο.

Επίσης, η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις αρχές Ιουνίου είχε υποχωρήσει στο επίπεδο των 80 ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα από τον Αύγουστο

Από τον Αύγουστο όμως αλλάζουν όλα στο σύστημα επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος: Έτσι υπολογίζεται να διαμορφωθούν νέα τιμολόγια όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής είτε θα έχει εξαφανιστεί ή θα έχει περιοριστεί δραστικά.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με την ενεργοποίηση από την Παρασκευή 1η Ιουλίου του νέου μηχανισμού λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του οποίου τίθεται πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, διαφορετικό ανάλογα με την τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές κλπ.)

Η διαφορά του πλαφόν από την τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στην οποία θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν την ενέργεια οι προμηθευτές, θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στο κόστος της ενέργειας. Για παράδειγμα αν η ανώτατη τιμή είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η τιμή στο Χρηματιστήριο 240 ευρώ, η διαφορά των 140 ευρώ θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το επόμενο βήμα είναι η ανακοίνωση νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου από όλους τους προμηθευτές, τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Βάσει των σχετικών προβλέψεων στο τέλος κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές του μεθεπόμενου (π.χ. στις 31 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου κ.ο.κ.).

Πού θα εξαφανιστεί και πού θα μειωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

Έτσι, το τελευταίο βήμα, σε αυτό το νέο «μοντέλο» επιδοτήσεων το οποίο και «εξουδετερώνει» την ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει από την 1η Αυγούστου. Οι τιμές που θα εφαρμόζουν οι προμηθευτές θα είναι ενιαίες (δεν θα υπάρχει δηλαδή όπως τώρα μια βασική χαμηλή τιμή και ξεχωριστά η ρήτρα αναπροσαρμογής).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, με τις θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά ρεύματος απορροφάται:

Πηγές χρηματοδότησης των επιδοτήσεων είναι τα έσοδα από την αγορά (διαφορά χρηματιστηριακής τιμής από τις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών), από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, από την φορολόγηση των επιπλέον εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών με συντελεστή 90% και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Exit mobile version