Quantcast
Πρωτομαγιά 2023: Πόσα χρήματα θα πάρετε εάν δουλέψετε - enikonomia.gr
share

Πρωτομαγιά 2023: Πόσα χρήματα θα πάρετε εάν δουλέψετε

δημοσιεύτηκε:

Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας θεωρείται η Πρωτομαγιά (1η Μαΐου) για τους εργαζομένους και τους εργοδότες.

Μάλιστα η Πρωτομαγιά πέφτει φέτος Δευτέρα και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Οι  εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
  • Οι εργαζόμενοι  που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα  πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Eάν οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες  τότε θα  πάρουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αν  πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως θα λειτουργήσει την 1η Μαΐου τότε όσοι εργαστούν, θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Σημείωση: Υπενθυμίζεται δε πως  με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η αργία της 1ης Μαΐου μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα εάν συμπίπτει με Κυριακή.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.